joi, 28 martie, 2024

Suplimentele cu ulei de pește ajuta bărbații să devină tătici

Distribuie:

Publicat:

Uleiul de pește creste fertilitatea bărbaților. Cuplurile care se luptă să devina parinti ar putea dori să adauge puțin mai mult pește în dieta lor, spune un nou studiu.

Cercetătorii au aflat ca barbatii care iau suplimente cu ulei de pește au o calitate mai bună a spermatozoizilor și un nivel mai ridicat de testosteron, precum și testicule mai mari.

Toți acești factori reproductivi de sex masculin ar trebui să conducă la o fertilitate globală îmbunătățită la bărbații tineri care iau ulei de pește, a declarat cercetătorul Tina Kold Jensen, profesor de medicină la Universitatea din Danemarca de Sud.

„Deoarece au un număr mai mare de spermatozoizi, ca grup ar avea o șansă mai bună de a fertiliza un ovul”, a spus Jensen.

Uleiul de pește creste fertilitatea bărbaților

Suplimentele de fertilitate nu au avut întotdeauna un record minunat.

De exemplu, suplimentele care conțin zinc și acid folic nu par să stimuleze fertilitatea masculină, în ciuda reputației lor, potrivit unui studiu publicat în această lună în Journal of the American Medical Association.

Și acest ultim studiu nu poate dovedi o legătură directă cauză-efect între uleiul de pește și îmbunătățirea numărului de spermatozoizi și a nivelului de testosteron, cu atât mai puțin o îmbunătățire a fertilității generale, a remarcat Albert Salas-Huetos, un cercetător postdoctoral al infertilității masculine la Universitatea din Utah Școala de Medicină din Salt Lake City.

„Cu un studiu observațional, este imposibil să recomandăm uleiul de pește unei populații generale”, a spus Salas-Huetos, care a scris un editorial care însoțește studiul. „Studii clinice randomizate bine concepute sunt necesare pentru a stabili o relație cauzală.”

Uleiul de pește creste fertilitatea bărbaților. Studiul și editorialul au fost publicate pe 17 ianuarie în revista JAMA Network Open.

Însă, în date există motive pentru a crede că acizii grași omega-3 din uleiul de pește au avut un efect direct asupra numărului de spermatozoizi și nivelului de testosteron, a argumentat Jensen.

Volum de spermă semnificativ mai mare

Studiul a implicat aproape 1.700 de tineri danezi.

„Erau oameni sănătoși de 18 sau 19 ani, fără boli și nu știau nimic despre fertilitatea lor”, a spus Jensen. Cercetătorii le-au oferit bărbaților 74 de dolari pentru a completa un chestionar suplimentar și a furnizat probe de spermă și sânge.

Aproximativ 6% dintre bărbați au raportat că au folosit suplimente de ulei de pește în ultimele trei luni.

Acești bărbați au avut un volum de spermă semnificativ mai mare, au descoperit cercetătorii.

„Bărbații care au luat multivitamine sau vitamine B sau vitamina C nu au avut același efect”, a spus Jensen. „Pentru mine, asta indică faptul că ar putea fi uleiul de pește și nu doar sănătatea bărbaților sau stilul lor de viață mai sănătos”.

Jensen a adăugat că se așteaptă să vadă același efect și la bărbații în vârstă care iau suplimente cu ulei de pește.

Vixen studio

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img