joi, 28 martie, 2024

SURPRIZA Angela Merkel ar fi de acord cu o renegociere a Brexitului

Distribuie:

Publicat:

Ministrul britanic de Externe şi candidat pentru funcţia de premier, Jeremy Hunt, a declarat că Angela Merkel, cancelarul german, ar fi de acord cu o renegociere a acordului Brexitului, conform The Guardian,

Hunt, care participă la cursa internă pentru conducerea Partidului Conservator şi automat pentru funcţia de premier al Marii Britanii, a declarat că a discutat cu Merkel săptămâna trecută, în marja ceremoniilor de comemorare a 75 de ani de la debarcarea în Normandia, şi că ea a sugerat că UE este „dispusă să negocieze pachetul” dacă un nou prim-ministru va avea „abordarea potrivită”.

Afirmaţia lui Hunt vine în contradicţie cu poziţia oficială a UE care a informat în repetate rânduri că acordul retragerii nu mai poate fi renegociat pentru a modifica soluţia de rezervă privind Irlanda de Nord, respinsă de mulţi parlamentari pentru că ar însemna ca Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală cu UE pe o perioadă nedeterminată pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Vorbind pentru Sky News, Hunt a declarat că Merkel i-a transmis că UE „va analiza” orice soluţie propusă de Marea Britanie pentru a rezolva situaţia graniţei irlandeze.

Într-o aparentă critică la adresa rivalului său Boris Johnson, Hunt a declarat că o persoană „extrem de dură” ar primi „un răspuns extrem de dur” de la UE.

Fostul primar al Londrei şi ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a promis că nu va plăti factura „divorţului” de UE de 39 de miliarde de lire sterline până când blocul european nu va fi de acord cu un nou acord pentru Brexit.

Oprirea acestei plăţi, eliminarea soluţiei de rezervă privind Irlanda de Nord, garantarea drepturilor tuturor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi intensificarea pregătirilor pentru un Brexit fără acord – acestea sunt câteva din măsurile pe care le-ar lua Johnson dacă ar deveni prim-ministru, după cum a anunţat el.

Johnson este favorit să câştige cursa pentru conducerea Partidului Conservator. Un sondaj efectuat de site-ul Conservative Home l-a plasat pe Johnson pe primul loc cu 43% în timp ce pe locul doi este clasat Michael Gove cu 12%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img