marți, 19 martie, 2024

Surse: Deputata PSD Vaslui, Ana Birchall, ar urma sa fie pastrata in fruntea Ministerului Justitiei

Distribuie:

Publicat:

Pentru sprijinirea agendei prezidențiale la Ministerul Justiției, Ana Birchall urmează să fie recompensată de către Klaus Iohannis prin menținerea portofoliului ministerial în viitorul guvern condus de Ludovic Orban, informează surse liberale. Conform acestor surse, există trei lucruri care justifică „premierea” Anei Birchall.

Primul dintre ele este sabotarea PSD din interior. O serie de decizii ale Anei Birchall la minister au fost contrare pozițiilor PSD și au vulnerabilizat partidul, generând critici din partea premierului Viorica Dăncilă, dar și a altor lideri PSD. Sursele susțin că acest conflict din PSD a ajutat inclusiv în eforturile PNL de a strânge majoritatea pro-moțiune din Parlament.

Al doilea lucru pentru care Iohannis intenționează păstrarea Anei Birchall este, potrivit surselor, efortul ei de a bloca funcționarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Iohannis a sugerat limpede că vrea desființarea acestei secții, iar PNL are un proiect de lege în Parlament pe acest subiect.

Sursele afirmă că al treilea motiv pentru păstrarea Anei Birchall ține de relațiile externe. Birchall ar fi câștigat încrederea SUA după discuțiile cu procurorul general american și asumarea unei foi de parcurs pe justiție (to do list), lucru despre care a vorbit la București Gordon Sondland, ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană.

Păstrarea Anei Birchall la Ministerul Justiției este, conform surselor, o mutare care oferă avantaje PNL. Pe de o parte, se transmite în SUA semnalul unei continuități în justiție în sensul dorit de americani, iar pe de altă parte Birchall nu e identificată cu PNL, deci eventualele probleme din zona Justiției vor fi mai greu de asociat cu partidul.

Sursele declară de asemenea că Birchall nu va intra în PNL, ci va rămâne independentă după excluderea din PSD – lucru cert în cazul în care ea ar accepta să facă parte dintr-un guvern liberal. Cu un ministru independent al Justiției, noul guvern va avea un dialog mai simplu cu Bruxelles-ul pe acest domeniu, consideră sursele din interiorul PNL.

sursa: stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img