sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sute de vasluieni isi cauta anual un loc de munca mai bine platit in strainatate

Distribuie:

Publicat:

Migratia a lasat multe domenii economice fara forta de munca bine pregătita. Cele mai afectate domenii sunt agricultura, constructiile si prelucrarea metalului.

Angajatorii se plang ca nu mai au muncitori si ca tinerii nu detin cunostintele si aptitudinile necesare pe piata muncii. In acest sens, pentru a reduce deficitul de forta de munca, statul, chiar si angajatorii, organizeaza cursuri de calificare si recalificare, in domeniile cele mai cautate pe piata muncii dar chiar si asa, golurile sunt greu de umplut. Indiferent cat de greu este peste hotare, cei care nu reusesc sa se angajeze la noi sau lucreaza pe salarii de mizerie sunt convinsi ca in alte state din UE viata le-ar fi altfel.

„Am cunostinte in Anglia. Muncesc doar pe 800-1000 de Euro pe luna. Si-au luat o chirie mica, nu arunca cu banii si reusesc sa mai puna si ceva bani deoparte. Nu au stresul de la noi, isi fac treaba, programul este program, iar concediul la fel. Asa as vrea si eu sa gasesc ceva de munca, dar este din ce in ce mai greu sa obtii o slujba si acolo”, spune Catalin Ivascu.

 Acasa, cele mai afectate sectoare de plecare peste hotare sunt cele de constructii, pe partea calificata – ingineri, zidari, bine pregatiti, electricieni, mecanici auto, dar si confectii, pentru ca femeile care lucrau in fabrici prefera sa ingrijeasca batrani pe salarii si de 5 -6 ori mai mari. Din judetul Vaslui au plecat mii de tineri si nu numai la munca peste hotare. Nu exista localitate unde sa nu fie plecati in tarile UE.

Din pacate, se poate spune ca cel mai afectat sector ramane agricultura pentru ca doar batranii au mai ramas sa lucreze la camp. Un alt sector afectat ar fi constructiile. Patronii de aici se plang ca toata mana de lucru bine pregatita e in Germania, Spania, Anglia sau Italia. Recunosc, in acelasi timp, ca ei nu ar putea sa le ofere salarii la fel de motivante ca peste hotare. Dar, indiferent cum ar fi situatia, tinand cont de saracia din judet pentru multi locuitori, slujbele peste hotare au reprezentat un colac de salvare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img