sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tanara mama, traumatizata dupa ce a fost nevoita sa nasca in toaleta! Medicii si asistentii, total indiferenti: “Eram plina de sange”

Distribuie:

Publicat:

O tanara a fost nevoita sa nasca in toaleta Institutului Mamei si Copilului din cauza indiferentei medicilor si a asistentilor medicali.

O tanara din Republica Moldova a fost nevoita, acum doua saptamani in urma, sa nasca in toaleta Institutului Mamei si Copilului, din cauza indiferentei medicilor si a asistentilor medicali. Cel putin asa reiese din marturiile fetei care ar fi trecut prin acest chin si care au fost facute publice de catre avocatul Promo-Lex Dumitru Sliusarenco. Conducerea institutiei medicale anunta ca s-a autosesizat pe acest caz.

Avocatul a publicat pe pagina sa de Facebook mesajul mamei care a nascut in toaleta Institutului Mamei si Copilului, subliniind ca tanara la postat marturiile intr-un grup inchis de pe aceeasi retea de socializare.

„Fata e tare speriata si se fac multe presiuni asupra ei acum. Ea are nevoie de ajutor si sustinere, iar oamenii care se fac vinovati de asa chestii oribile trebuie trasi la raspundere”, a declarat Dumitru Sliusarenco.

Redam integral marturiile tinerei „Scriu aceasta postare nu pentru ca sa fiu miluita, ci sa stie lumea ce se intampla la Centrul Mamei si Copilului. in urma cu doua saptamani am fost nevoita sa nasc, de fapt, sa chemam nasterea (termen 21 de saptamani).

Initial am ajuns cu dureri de burta la urgenta, doamna de garda m-a alungat acasa, cica totul e bine. Noaptea iar m-a luat ambulanta. Am fost internata de sambata pana luni, nici nu se apropiau de mine, au vazut in istorie ca ingerasul meu e foarte bolnav si au asteptat pana luni. Luni, doamna Fuior mi-a confirmat patologiile si deja s-a inceput procesul.

Am trecut prin iad si scriu cu lacrimi in ochi. M-au trimis sa-mi cumpar pastile care imi cheama nasterea. Prima pastila am baut-o si am asteptat o zi. Mentionez ca nu mancasem doua zile. A doua zi m-au trezit la 6 dimineata si mi-au zis sa pun sub limba o pastila, in cinci minute s-au inceput durerile, peste jumate de ora inca una, am luat in total patru pastile.

Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu intra in camera. Eram doar cu o fata, care trebuia sa se duca acasa, dar a ramas cu mine, vazand atitudinea lor. Peste doua ore mi-au pus inca doua pastile sub limba. Varsam verde, fata care era cu mine a fugit sa ii cheme, iar din coridor am auzit: <<sap si daca varsa, nu poate iesi pana la baie? ok…. >>

Mi-au pus o injectie, mi s-a inceput un soc, ma zbateam mai ceva ca pestele, nu tremuram, dar ma zbateam. Fata a chemat medicul, iar el zice ca tot normal, dar nici nu ma puteau tine. Mi-au dat inca doua pastile. Nu aveam nimic puteri, plangeam de durere si mergeam in genunchi.

Mi-au mai pus cateva injectii. Deja nu aveam puteri nici sa tip, nici sa ma misc. Asa m-am chinuit 23 ore. Sora medicala a intrat o data si mi-a adus sudna, spunandu-mi: <<Hai poate rabzi pana la 8.00 ca sa vina medicii, sa nu nasti la mine>>.

Ma rugam la Dumnezeu sa nu nasc chiar, ma temeam sa nimeresc pe mana ei. A mai intrat la 3 noaptea la mine si a inceput a striga: <<si raji? Sperii alte fete!>>.

Doamne…. Doamne…. Ma rugam sa-mi rupa apele, lesinam de durere, voiam sa-mi bag mainele sa le rup singura, saream cu toata durerea in sus, mergeam, ma taraiam pe sub pat, voiam deja sa ma arunc peste geam.

Cand simteam ca mi se duc ochii peste cap, am chemat sora medicala, am rugat-o sa cheme doctorul ca nu pot, intr-adevar nu puteam nici sa deschid ochii, iar ea imi spune: „Iaca inca banii nu i-am mai cheltuit pentru tine pe telefon, eu o sa decid cand vine doctorul si cind nu”. Ooohhhh Doamne. La 4.30 dimineata eram plina de sange, sora medicala tot nu vroia sa cheme doctorul, a zis ca tot normal, asteptam apele, a iesit ea din camera, trec 10 minute, mi-am luat sudna si m-am dus la baie. Am nascut singura, singura in sudna. O strigam, iar ea nu venea, desi era aproape. Am nascut din picioare, cu un picior pe masa din baie si cu un picior ridicat. Fetelor, ca un caine am nascut. Pana a venit ea, eu eram cu fetita in brate.

A venit si striga la mine iar, ca baia ii de sange si sa nu ma uit la fata, dar pana a venit ea, eu deja o analizam si plangeam, tremuram cu ea. Doamne…Doamne…Mi-au taiat cordonul si m-au trimis dintr-un capat de coridor in alt capat, cu clestele in mana…Ma tineam de pereti. M-am urcat pe capra, deja cu ajutorul fetei care era cu mine, ea a auzit strigatele mele, iar sora medicala astepta medicul cu usa inchisa. Au adus fata li gasit mine si imi zice: „Da asta nu-i nici fata si nici baiat”. Doamne. Credeam ca nu se termina durerea aia. Mi-au pus anestezie si cand m-am trezit la 8.00 nu venea nimeni. A intrat medicul si imi zice „Apu si ai crezut?! Te-ai odihnit o zi si amu te-ai chinuit, lasa ca nu mori”. Eu voiam sa mor. Sa ma ingroape la picioarele ei”.

Reactia conducerii Institutului Mamei si Copilului

Administratia IMSP Institutul Mamei si Copilului s-a autosesizat in dimineata acestei zile pe marginea cazului mediatizat – postarea Anonima dintr-un grup a unei retele de socializare. 

Tinem sa mentionam ca pana in prezent – in adresa IMSP Institutul Mamei si Copilului nu a parvenit nicio plangere care sa faca referire la acest caz si nu a fost inregistrata nicio petitie oficiala.

In acelasi timp, date fiind detaliile relatate in material, in cadrul IMSP Institutul Mamei si Copilului a fost instituita imediat, in regim de urgenta, in dimineata acestei zile, o Comisie, care urmeaza sa stabileasca exact toate circumstantele cazului. Odata cu stabilirea acestora, toate persoanele care se pot face vinovate, care au admis incalcari ale eticii si deontologiei medicale, precum si a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sanctionate si se vor lua toate masurile corespunzatoare in privinta acestora.

Administratia Institutului Mamei si Copilului condamna vehement orice incalcari ale protocoalelor medicale in vigoare, orice devieri de comportament admise de oricare dintre colaboratorii medicali, ce activeaza in cadrul institutiei, calificandu-le drept inadmisibile si incompatibile cu profesia de medic.

IMSP Institutul Mamei si Copilului va reveni in termeni proximi, cu informatii suplimentare referitoare la concluziile Comisiei pe acest caz si masurile intreprinse.

sursa: Adevarul

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img