vineri, 29 martie, 2024

Tariceanu-Vosganian, veriga slaba care rupe lantul. Pe Legea offshore

Distribuie:

Publicat:

Parlamentarul Liviu Plesoianu a sapat in trecut. Ca un adevarat arheolog al domeniului legislativ. Si a descoperit o operatie de o gravitate extrema. Si care sta la baza insistentei cu care tandemul Tariceanu-Vosganian incearca sa favorizeze in detrimentul statului roman societatile care urmeaza sa extraga gaze din Marea Neagra. Care este marul otravit din Legea offshore?

La inceput, a existat o Lege a petrolului votata in 2004 de catre Parlamentul Romaniei si intrata tot atunci in vigoare. Conform acestei legi, 45% din cantitatea totala de petrol si gaze care urma sa fie extrasa din Marea Neagra, dupa incheierea operatiunilor de explorare, reveneau statului roman. Scurt pe doi. Indiferent cine investea si cat investea pentru cercetarea subsolului. Statul roman punea la dispozitia celor care urmau sa faca exploatarea intreagul zacamant, nu cheltuia nimic, dar primea 45% din tot ce se extragea. Era o lege cat se poate de normala. Pe care o intalnim si in alte state. Nu intamplator am oferit in acest sens de mai multe ori cu titlu de exemplu cazul Olandei. Unde exploateaza societatea americana Exxon. Olanda nu pune niciun ban, dar primeste, pe langa dividente, 40% din cantitatea extrasa. Ce s-a intamplat cu aceasta Lege a petrolului si gazelor? In 2007, printr-o ordonata de urgenta, legea e modificata. Dispare pur si simplu cota parte de 45% care urma sa-i revina Romaniei. Un an mai tarziu, printr-o hotarare de guvern, acordul dintre Guvernul Romaniei si societatile care faceau prospectiuni este secretizat. Tocmai pentru ca disparuse uriasul beneficiu al cotei parti din zacamintele extrase, care ar fi putut asigura cu adevarat independenta energetica a Romaniei. Si dezvoltarea accelerata a acestei tari. Cine era atunci prim-ministru si cine era ministrul Industriei si Finantelor? Prim-ministru era Calin Popescu Tariceanu. Ministrul Industriei si Finantelor era Varujan Vosganian. Sunt exact cele doua personalitati politice, care astazi pun in pericol, din punct de vedere politic, majoritatea parlamentara si, din punct de vedere energetic, independendenta Romaniei, dinamitand Legea offshore. Ultima gaselnita este reinvitarea in Parlament a investitorilor din domeniul explorarii subsolului Marii Negre, cei care vor face si exploatarea pentru a le pune din nou pumnul in gura acelor deputati care doresc ca Romania sa obtina un profit corect de pe urma instrainarii propriilor resurse. Chiar in aceste momente, respectivii investitori din Statele Unite, din Austria, din Rusia si din Ungaria, sustinuti politic de tandemul Tariceanu-Vosganian, fac presiuni pentru diminuarea beneficiilor pe care le-ar putea avea Romania de pe urma propriilor resurse. Daca PSD nu va ceda, majoritatea parlamentara se poate rupe. Iar razboiul pe resurse se va transforma intr-un razboi politic.

E important sa facem precizarea ca toti cei care ne vorbesc despre independenta energetica a Romaniei bat campii. Fie din rea vointa, fie pentru ca in subconstient invoca o prevedere legala care nu mai exista de mult in legea petrolului. Cea vizand cota parte din cantitatea extrasa, care urma sa revina statului roman. Intre timp, prin modificari legislative succesive, s-a ajuns la formula neacceptata de Klaus Iohannis si retrimisa in Parlament, prin care statului roman nu-i mai revenea nici macar un metru cub din uriasele cantitati care urmeaza sa fie extrase din subsolul Marii Negre. Statul roman primea redevente modice, niste bani rezultand din impozitul pe supraprofitul realizat de multinationale, acestea insumand in final circa un sfert din valoarea bogatiilor extrase. Deci nu 45% din gazele extrase, care ar fi putut asigura atat independenta energetica a tarii pentru urmatorii 30 de ani, cat si venituri substantiale, care ar fi rezultat din comercializarea gazelor pe piata externa de catre statul roman prin Romgaz. Si legea respinsa de Klaus Iohannis mai prevedea, intr-o formulare destul de ambigua, faptul ca 50% din cantitatea totala de gaze extrase ar fi urmat sa se comercializeze prin bursa romana. Evident, nu o vindeam noi, ci o vindeau ei. Si nici in aceste conditii legea nu le-a placut.

Au reinceput presiunile infernale asupra autoritatilor de la Bucuresti si asupra parlamentarilor insisi, exercitate pe toate canalele. De catre guvernele reprezentand multinationalele. De catre reprezentantii directi ai acestora. De catre casele de avocatura transformate in grupuri de lobby. De catre cozile de topor interne.

Iar veriga slaba a fost si este utilizata la maximum. Pana cand lantul se va rupe. Aceasa veriga slaba a fost identificata de deputatul Liviu Plesoianu. Este tandemul Calin Popescu Tariceanu – Varujan Vosganian.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img