vineri, 19 aprilie, 2024

Taxele vamale la exporturile vietnameze in UE vor fi eliminate in proportie de 71%

Distribuie:

Publicat:

Decizia de semnare a două acorduri comerciale între UE și Vietnam, respectiv: Acordul de Comerț Liber (ACL) și Acordul privind Protecția Investițiilor (IPA) a fost luată astăzi la București. Ambele Acorduri vor fi semnate pe 30 iunie 2019, la Hanoi, de Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț, și de Ștefan-Radu Oprea, președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Externe – Comerț. ”Semnarea celor două acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comerțului liber, bazat pe reguli, către partenerii săi asiatici.” – a declarat ministrul Oprea.

Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce foarte mult barierele netarifare existente între cele două părți și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam. Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

Este vorba despre un acord adaptat vremurilor pe care le trăim, care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerțul cu bunuri și 3,6 miliarde de dolari din comerțul cu servicii, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img