marți, 19 martie, 2024

TE TREC FIORII: Misterul miresei care bantuie palatul principesei din Iasi. Cei care au vazut fantoma au ramas inmarmuriti – GALERIE FOTO,

Distribuie:

Publicat:

ulti au auzit sau poate au vizitat palatul principesei Olga Sturdza din Miroslava, asezat pe colina impadurita de la marginea Iasului, acolo unde multe familii de fanarioti si mari boieri au locuit de-a lungul ultimelor veacuri • Putini sunt insa cei care au aflat sau au simtit pe pielea lor fenomenele paranormale care se petrec in spatele peretilor grosi si vechi de aproape trei secole • Cladirea somptuoasa si impunatoare ascunde un mister care nu a fost elucidat nici pana astazi, o serie de fenomene care trec cu mult limitele normalului si care nu dau liniste comunitatii de aici nici pana in ziua de astazi – blestemul fantomei imbracate in mireasa

Donat de principesa Olga Sturdza in urma cu aproape un secol, palatul si intreaga mosie boiereasca au fost folosite de primul liceu agricol din Romania – Liceul "Mihail Kogalniceanu" din Miroslava, acolo unde marea personalitate, al carei nume il poarta liceul, a fost chiar primul elev inscris.

Dupa ce vechile familii de fanarioti si boieri Beldiman, Mavrocordat, Cantacuzino si apoi Sturdza au parasit imensa mosie de peste 200 de hectare, au ramas numeroase generatii de elevi si profesori care au fost legate de un mister neelucidat nici pana astazi, acela al fantomei imbracate in mireasa care isi face aparitia la diferite intervale de timp in zona palatului.

Nu doar aceste aparitii au socat comunitatea de aici, ci si numeroasele intampari stranii petrecute pe domeniul boieresc, acolo unde au existat mai multe cimitire de-a lungul anilor. Zgomote si bufnituri puternice, usi incuiate care se deschid mereu sau chiar voci si tipete vin din cladirea pustie.

Tanara de sange nobil s-a aruncat de la balcon imbracata in mireasa

Astfel de intamplari i-au inspaimantat pe cei care au fost martorii evenimentelor stranii – angajati vechi de zeci de ani sau diferite generatii de elevi care au calcat pragurile liceului. Cei care au fost initial reticienti cand au auzit legendele misterioase apoi au fost pusi fata in fata cu astfel de situatii neobisnuite, au jurat cu mana pe inima ca se intampla ceva paranormal in palatul principesei din Iasi.

Profesorul Constantin Dumitru Bunea a venit la liceul din Miroslava in anul 1974 si a fost directorul institutiei pana in urma cu trei ani. Cunoaste ca in palma istoria palatului si legendele stranii care au circulat pe aici in ultimele secole.

"Este vorba despre o fiica a unui proprietar al palatului de la finalul secolului XIX, mai exact in jurul anului 1880, al carui nume inca nu il cunoastem pentru ca in acea perioada au existat mai multi proprietari care s-au schimbat. Conform legendei, a celei spuse de batranii locului si a fostilor directori, fiica proprietarului urma sa se casatoreasca cu un tanar care provenea tot dintr-o familie nobila. Cu cateva zile inainte de nunta, acesta moare, iar dupa aceasta mare iubire care a existat intre ei, fata a intrat intr-o depresie puternica, iar intr-o noapte s-a imbracat in mireasa, a urcat in balconul turnului, s-a aruncat si a decedat. De atunci au fost mai multe episoade in care oamenii au povestit ca au vazut mireasa", povesteste prof. Constantin Dumitru Bunea.

Fantoma a ingrozit generatii dupa generatii

Dupa aceasta tragedie a urmat un lung sir de evenimente misterioase care nu au fost explicate nici pana astazi, dar care au inmarmurit intreaga comunitate si care au fost povestite din generatie in generatie.

"Povestea palatului este lunga. Dupa acel incident, tatal fetei a decis sa vanda mosia, iar urmatorul proprietar a fost printul Alexandru Mavrocordat, tatal Olgai Sturdza. Cand am venit la liceu, in '74, am vazut mormantul lui Alexandru Mavrocordat din biserica, avand anul decesului 1907. Am crezut ca a murit in rascoala, dar am facut cercetari si am descoperit ca a decedat intr-un banal accident de calarie. Olga Sturdza a folosit mai apoi cladirea ca pe casa parinteasca pana am intrat in Primul Razboi Mondial. Pe la 1917, cand barbatii mureau pe front, iar femeile mureau de tifos, ramaneau in urma foarte multi copii orfani, iar principesa Olga Sturdza a infiintat «Societatea pentru ocrotirea orfanilor de razboi», adapostind aici numerosi orfani. Palatul a fost folosit in urmatorii ani in diverse scopuri, ca internat pentru fete sau ca muzeu. Cand fetele erau cazate in turn, in unele nopti, ele fugeau ingrozite afara si tipau in gura mare ca a aparut mireasa pe scari. Cu fetele palide, abia cand inghetau de frig afara si nu mai rezistau, se duceau toate inapoi la culcare. Eu nu am vazut mireasa, nu pot sa spun daca este real sau nu, dar au fost momente pe care nu le-am explicat niciodata. Spre exemplu, eu eram singurul care aveam cheile salii mari din muzeu, cu yale schimbate chiar de mine, iar de fiecare data cand incuiam usile incaperii, a doua zi dimineata le gaseam descuiate. Nu s-a intamplat o singura data, ci de mai multe ori, cu generatii diferite de elevi", isi aminteste prof. Constantin Dumitru Bunea.

"Exista mai multe entitati rele blocate in acest palat"

Acest mister al spiritelor care bantuie palatul principesei Olga Sturdza nu a ramas fara ecou, iar un cercetator in fenomene paranormale s-a hotarat sa intre in cladirea impunatoare pentru a deslusi misterele care se ascund in numeroasele incaperi vechi. Acesta sustine ca in palatul principesei exista chiar mai multe entitati, si nu una singura, iar acestea chiar se manifesta si se arata in diferite momente.

"Cercetand conacul, am constatat ca, intr-una din camere, intr-un tablou mare care il reprezinta pe Mihail Kogalniceanu s-ar afla o entitate puternica care sta in acel tablou. Acum este pe timp de zi, insa pe timp de noapte pot aparea tot felul de fenomene paranormale, iar acea energie negativa care exista in acel tablou este o entitate puternica si inteligenta. Am simtit ca ma cerceteaza de sus pana jos, sa vada cine sunt eu, ca si cum a intrebat «ce vrei, ce cauti aici». Pe langa mireasa care bantuie acest conac, exista si alte entitati care au fost deranjate de faptul ca li s-a incurcat linistea de anumite lucrari masive. Aceasta energie este una negativa, nu malefica. Energiile rele sunt oamenii care au facut rele de-a lungul vietii si cand au murit au ramas prinsi aici, cu gandul legat de loc. Mireasa ar fi prinsa de acest loc pentru ca nu si-a incheiat socotelile atunci cand era in ultimele momente de viata. In momentul in care am intrat in acea camera am simtit ca sunt entitati care discuta intre ele, o discutie nervoasa ca un fel de cearta, ceva de genul «mai lasa-ma in pace», iar ca sa nu discute in camera, discutau pe hol", a spus Petru Barjoveanu, persoana cu capacitati paranormale.

Camera secreta din palat, descoperita abia in urma cu doi ani

Cand intri in interiorul palatului este aproape imposibil sa nu simti anumite energii inexplicabile. Vechi de aproape trei secole, palatul din Miroslava ascunde inca mistere arhitecturale. In urma cu doi ani, o echipa de tineri arhitecti care au venit sa faca un studiu al cladirii pentru o eventuala reabilitare cu fonduri UE, au descoperit ca intre cele doua etaje ale palatului exista o diferenta de nivel de aproape doi metri, iar ceea ce au descoperit acolo este de-a dreptul uluitor.

"Arhitectii au venit sa faca un studiu pentru o reabilitare cu fonduri europene si au descoperit ca, in paralel cu sala care da spre terasa, exista o diferenta de nivel intre etaje de 1,5 – 2 metri. Erau foarte entuziasmati domnii arhitecti de ce au descoperit acolo, insa proiectul s-a blocat pentru ca UE nu a mai dat fonduri pentru mediul rural. Nu cred ca principesa Olga Sturdza a lasat acolo valori mari in urma dupa ce a plecat in strainatate, insa nu se stie ce exista acolo, vom descoperi odata ce se va face reabilitarea".

Oamenii au ajuns sa se obisnuiasca cu fenomenele misterioase

Cei mai multi sunt inca reticienti cu aceste fapte inexplicabile, insa cei care au fost pusi fata in fata cu fenomenele paranormale nu au uitat niciodata ce s-a intamplat. Este si cazul bibliotecarei, angajata de peste patru decenii in institutie, care lucreaza chiar intr-o anexa a palatului.

"Lucrez de 41 de ani aici, iar de multi ani sunt bibliotecara. Locuiesc la prima casa de la liceu, iar socrul meu este aici de peste 80 de ani. El mi-a povestit multe despre cum au aparut fantomele la palat inca din anii '30-'40, dar si eu am auzit si vazut multe. De multe ori a fost vazuta mireasa cum trecea printre copaci si cobora scarile acestea vechi. Pot sa spun ca nu le place galagia deloc, de fiecare data cand se fac zgomote mari, ele reactioneaza si mai zgomotos. De multe ori m-am speriat cand gaseam usile descuiate. Acum nu imi mai este frica, m-am obisnuit cu ce se intampla dupa atatia ani, desi lucrurile nu s-au potolit", povesteste doamna Angela, bibliotecara liceului din Miroslava.

Cei care au glumit pe seama miresei au fost loviti de blestem?

De-a lungul timpului, povestile au fost transmise prin viu grai si, automat, transformate de la o generatie la alta, insa cu acelasi personaj principal – fantoma imbracata in mireasa. Multe au fost si glumele pe seama acestui subiect misterios, iar ultima gluma facuta de elevii liceului a avut un final tragic pentru autor – tanarul a fost gasit inecat in raul Prut.

"In urma cu doi ani, unul dintre elevi a luat o rochie de mireasa de la trupa de teatru, s-a imbracat cu ea si s-a suit noaptea pe un santier in fata ferestrelor de la internat. Un alt elev avea aparatul foto pregatit si i-a chemat pe ceilalti sa vada. Au fost cateva zile de mare taraboi, dupa care am descoperit ca era o farsa si poza era facuta in Photoshop. Unul dintre ei a fost gasit anul trecut inecat in raul Prut in zona Golaiesti dupa ce a fost dus de apa o distanta foarte mare", a povestit administratorul muzeului.

In acest incident este vorba despre doi tineri din Republica Moldova care au fost gasiti plutind deasupra apei in localitatea Bran din comuna ieseana Golaiesti pe data de 6 august 2017, dupa ce au fost dati disparuti in data de 4 august.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img