marți, 19 martie, 2024

Temperaturi ridicate in februarie si martie, ploi si frig in aprilie. Prognoza meteo pe 3 luni

Distribuie:

Publicat:

Lunile februarie si martie vor fi caracterizate de o vreme cu temperaturi mai ridicate in regiunile sudice si estice si apropiate de normal in restul teritoriului.

In luna aprilie, temperaturile medii ale aerului se vor situa sub mediile climatologice in majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul februarie – aprilie 2018, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Precipitatiile vor fi apropiate de normalul lunii februarie, exceptand regiunile centrale si estice unde vor avea o tendinta spre excedent, in timp ce in lunile martie si aprilie vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii.

Potrivit prognozei ANM, in luna februarie, temperaturile medii vor avea valori mai ridicate decat media climatologica in regiunile sudice, estice si local in cele vestice si apropiate de normal in rest.

Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna februarie este de -1 grad Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981-2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de -5 si zero grade Celsius in Transilvania si Moldova si intre -2 si 2 grade in Maramures, Oltenia, Banat si Dobrogea.

Precipitatiile totale lunare vor fi, in general, apropiate de norma, exceptand regiunile centrale si estice unde vor avea o tendinta spre excedent. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures – de pana la 57 l/mp, Oltenia (pana la 55 l/mp), Crisana si Banat (pana la 50 l/mp), iar cele mai scazute in Moldova si Dobrogea, intre 13 si 28 l/mp.

In martie, temperatura medie lunara a aerului se va situa peste norma climatologica in sudul si sud-estul tarii si va fi apropiata de norma in restul teritoriului. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zonele Transilvaniei si Moldovei (intre -1 si 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Banat, Crisana si Oltenia, si vor fi cuprinse intre 3 si 7 grade Celsius. Media multianuala lunara pentru luna martie, conform masuratorilor, este de 3,5 grade Celsius.

Precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii in prima luna calendaristica de primavara. Media climatologica pentru luna martie este stabilita la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Crisana si Transilvania (pana la 54 l/mp), Banat (pana la 53 l/mp). In Dobrogea se vor consemna precipitatii intre 17 si 39 l/mp, iar in Moldova intre 24 si 36 l/mp.

Potrivit ANM, in luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal in sudul, sud-estul si local 
in vestul tarii si se vor situa sub mediile climatologice in celelalte regiuni. Media valorilor termice pentru luna aprilie se situeaza la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 5 si 11 grade Celsius, in Transilvania, Moldova, Crisana, Maramures si Dobrogea, iar in Muntenia, Oltenia si Banat, si intre 8 si 12 grade Celsius.

Pe de alta parte, precipitatiile totale lunare vor avea, in general, o tendinta spre excedent, fata de cele stabilite prin masuratori la 51,3 l/mp. In zona Banatului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 78 l/mp, in Oltenia la 75 l/mp, in Transilvania pana la 70 l/mp, iar in Crisana, de pana la 69 l/mp. Totodata, in Moldova cantitatile de precipitatii sunt estimate intre 38 si 57 l/mp, iar in Dobrogea intre 14 si 40 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizeaza ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img