sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tensiunea arteriala – Sfaturi sa combati hipertensiunea. Cum sa tii sub control tensiunea arteriala

Distribuie:

Publicat:

Te numeri printre cei care au tensiunea arteriala ridicata? Daca da, atunci faci parte dintr-o categorie de risc, mai ales daca ai si alte probleme de sanatate. Atentie insa, chiar daca te crezi sanatos, exista riscul sa te confrunti cu aceasta problema, fara sa-ti dai seama. Potrivit statisticilor, aproximativ 65% dintre persoanele sub 40 de ani care au tensiune arteriala crescuta, nu stiu de acest lucru. Procentul este de 50% in randul persoanelor peste 50 de ani.

Ce trebuie facut pentru a avea tensiunea arteriala normala? Iata cateva recomandari medicale, citate de Huffingtonpost.com.

1. Atentie la stres

Stresul contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Fa o analiza si afla care sunt factorii care te streseaza. Apoi, odata ce-i stii, poti lua masuri ca sa-i reduci. Daca nu-i poti elimina, macar stii cum sa te comporti pentru a nu-ti face singur rau. Fa exercitii de respiratie, masaj, yoga si meditatii pentru a reduce nivelul de stres si cere sfaturi specializate de la psihologi daca nu poti face fata singur unor probleme dificile din viata.

Meditatia ajuta la pastrarea calmului si la cresterea puterii de concentrare. In plus, relaxarea ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale. Cand esti relaxat, organismul produce oxid nitric, care ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reducerea presiunii sangelui asupra acestora.

2. Adopta un animal

Cercetatorii au descoperit ca posesorii de animale de casa au tensiunea arteriala mai mica, la fel si colesterolul. De asemenea, riscul dezvoltarii unor boli cardiovasculare este mult mai mic la cei care au animale de companie. Se pare ca animalutele contribuie la reducerea anxietatii.

3. Ai grija la casnicie

Intr-un studiu publicat in 2008 in Anuarul de Medicina Comportamentala din Statele Unite, se arata ca persoanele care au casnicii reusite nu au probleme cu tensiunea arteriala. Mai mult, tensiunea arteriala a persoanelor cu relatii reusite este mai mica decat a burlacilor, chiar daca si acestia din urma sunt fericiti.

4. Fa miscare

Exercitiile fizice sunt cele mai bune solutii pentru reducerea tensiunii arteriale. Mai exact, exercitiile fizice moderate ajuta muschii inimii sa pompeze eficient sangele, ceea ce duce la scaderea tensiunii. In plus, miscarea contribuie la imbuanatirea starii generale de sanatate. Este ideal sa faci intre 30 si 60 de minute de exercitii fizice cat mai des. Astfel iti poti scadea tensiunea arteriala cu pana la 4-9 mm coloana de mercur. Rezultatele se vad imediat. Daca esti sedentar si incepi sa faci regulat miscare, tensiunea arteriala va scadea in cateva saptamani. Cere sfatul medicului pentru a alcatui impreuna un program de exercitii fizice optim pentru starea sanatatii tale.

5. Nu bea mai mult de un pahar-doua

Alcoolul este o arma cu doua taisuri. Iti poate face si bine, dar si rau. In cantitati mici, alcoolul poate reduce tensiunea arteriala cu 2-4 mm coloana de mercur. Daca de obicei nu bei, nu incepe acum doar pentru ca ai citit ca alcoolul iti reduce tensiunea arteriala. De fapt, in acest caz iti poate face mai mult rau. Atunci cand bei mai mult decat trebuie (un pahar femeile si barbatii peste 65 de ani, si doua pahare barbatii sub 65 de ani), exista riscul ca tensiunea arteriala sa-ti creasca cu cateva puncte.

6. Lasa-te de fumat (chiar si de cel pasiv)

Iata un nou motiv sa nu mai fumezi. Si chiar daca esti nefumator, dar obisnuiesti sa stai in preajma celor care fumeaza, renunta la asta. Atat fumatul activ, cat si cel pasiv contribuie din plin la cresterea tensiunii arteriale. Nicotina din tigari ridica tensiunea arteriala cu pana la 10 mm coloana de mercur, chiar si mai mult, iar efectul dureaza pana la o ora dupa ce ai fumat. Si daca fumezi din ora in ora, nivelul crescut al tensiunii se pastreaza intreaga zi.

Fumatul pasiv este la fel de daunator. Daca stai in fumul de tigara risti sa ai probleme cardiovasculare si sa-ti creasca tensiunea arteriala.

7. Consuma alimente care reduc tensiune arteriala

Alimente precum, ardeiul iute, ciocolata, fasolea si bananele scad tensiunea ateriala.

8. Ai grija la greutate

Chiar daca mananci fasole si banane, daca depasesti o anumita greutate, acestea nu mai au niciun efect. Hipertensiunea arteriala este un “efect advers” al obezitatii. Cand kilogramele cresc, creste si tensiunea. Viceversa este la fel de corecta. Scazi in greutate, iti scade si tensiunea arteriala. Chiar si 4,5 kilgrame mai putin contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Cere sfatul medicului si stabiliti impreuna care ar fi greutatea la care ar trebui sa ajungi pentru a avea o tensiune arteriala optima.

Cine intra in categoria de risc:

–          Barbatii a caror talie depaseste 102 cm

–          Femeile a caror talie depaseste 89 cm.

Slabeste si vei vedea ca tensiunea arteriala va scadea proportional cu kilogramele pierdute.

9. Uita de sare

Cel mai bun sfat pe care il pot primi de la cineva cand ai tensiunea arteriala mare este sa renunti la sare. Doza maxima recomandata de sare este de 2.300 mg la tinerii sanatosi si de 1.500 mg la varstinici, bolnavi de diabet si persoane suferinde cu rinichii. Daca ai peste 51 de ani, redu nivelul de sare pana la 1.500 mg pe zi. Pentru a da un plus de savoare alimentelor, foloseste in loc de sare, condimente si ierburi aromate.

10.  Redu cafeaua

Cafeaua iti creste tensiunea arteriala, insa studiile de specialitate nu au putut determina daca efectul este doar pe termen scurt sau se poate prelungi. Pentru a vedea daca iti creste tensiunea arteriala dupa ce ai baut cafea, masoar-o la 30 de minute dupa ce ai savurat licoarea. In cazul in care tensiunea este mai mare cu 5 pana la 10 puncte, inseamna ca esti sensibil la efectele cafeinei.

Pentru a limita necazurile cauzate de tensiunea arteriala, monitorizeaza-ti in permananta presiunea sangelui. Viziteaza-ti regulat medicul pentru a gasi impreuna cele mai bune formule de reducere a tensiunii arteriale.

De asemenea, suportul familiei este foarte important, asa ca – daca ai in casa pe cineva care are probleme cu tensiunea arteriala – incurajeaz-o sa ceara sfatul medicului, sa faca miscare si sa aiba un stil de viata echilibrat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img