vineri, 26 aprilie, 2024

Tensiuni între China și Marea Britanie: ‘China cere insistent părţii britanice să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare’

Distribuie:

Publicat:

China şi-a exprimat joi indignarea după ce o navă a Marinei Regale Britanice s-a apropiat de Insulele Paracel, revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud, afirmând că Marea Britanie s-a angajat într-o "provocare" şi că a depus un protest ferm în legătură cu acest incident, relatează Reuters.

HMS Albion, o navă de război amfibie cu o greutate de 22.000 de tone, care transporta un contingent de puşcaşi marini, a trecut în apropiere de Insulele Paracel în ultimele zile, au afirmat două surse sub rezerva anonimatului. 

Albion se îndrepta spre oraşul Ho Şi Min, unde a ancorat luni, după ce a navigat în jurul Japoniei. 

Una dintre cele două surse a relatat că Beijingul a trimis o fregată şi două elicoptere pentru a contesta prezenţa vasului britanic, precizând că ambele părţi au rămas calme în timpul întâlnirii. 

Cealaltă sursă a declarat că nava Albion nu a intrat în apele teritoriale în regiunea disputată, dar a apreciat că Marea Britanie nu recunoaşte revendicările maritime excesive în jurul Insulelor Paracel. Acestea sunt controlate în întregime de China, dar sunt revendicate de Vietnam şi Taiwan, notează Reuters. 

Potrivit unei declaraţii transmise prin fax Reuters de Ministerul de Externe al Chinei, nava a intrat în apele teritoriale chineze în apropierea Insulelor Paracel pe 31 august fără permisiune şi marina chineză a avertizat echipajul navei să plece. 

"Acţiunile navei britanice au încălcat legea chineză, dreptul internaţional şi suveranitatea Chinei. China se opune cu fermitate acestui lucru şi a depus plângeri pe lângă partea britanică pentru a-şi exprima puternic nemulţumirea", a adăugat ministerul. 

"China cere insistent părţii britanice să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare pentru a evita o deteriorare a imaginii mai largi a relaţiilor bilaterale şi a păcii şi stabilităţii regionale", subliniază sursa citată. 

"China va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-şi apăra suveranitatea şi securitatea'', se arată în declaraţia transmisă de ministerul chinez. 

Incidentul a survenit într-un moment delicat pentru relaţiile dintre Londra şi Beijing, în contextul în care Marea Britanie face demersuri pentru obţinerea unui acord comercial liber cu China după ce va părăsi UE. 

"HMS Albion şi-a exercitat drepturile privind libertatea de navigaţie în deplină conformitate cu dreptul internaţional şi cu normele internaţionale'', a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Marinei Regale Britanice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img