sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Terapia cu animale pentru copiii cu autism, o certitudine

Distribuie:

Publicat:

Doua dintre principalele institutii ale statului roman, sediul Guvernului si sediul Presedintiei, au fost luminate in albastru, aseara. A fost modul prin care s-a marcat Ziua Mondiala pentru constientizarea autismului. Insa, atunci cand vine vorba despre un ajutor concret, statul pare incapabil sa-l ofere. Nu exista statistici clare si nici programe destinate celor cu autism. Mult mai active sunt organizatiile nonguvernamentale, care ofera asistenta si chiar terapie cu animale.

Maia, un golder retriever in varsta de de patru ani si jumatate, a fost antrenata pentru a-i ajuta pe copiii care sufera de tulburari din spectrul autist. Diana Batorii, Clubul cainilor utilitari: Pe ea am inceput sa o antrenez de mica, si am observat anumite chestii la ea. Ca e foarte cuminte, e foarte sociabila cu copiii, si am inceput cursul de dresaj. Un caine nu judeca, va fi sincer si te va asculta, va fi acolo. Avem copii care nu vorbeau cu nimeni, nu erau sociabili si in contact cu cainele au invatat sa relationeze si cu cei din jur… am avut copii care in terapia cu catei au spus primele cuvinte.

Interactiunea cu animalele ii ajuta aproape de fiecare data pe copiii bolnavi, cu toate ca niciun caz nu se aseamana cu altul.

Liana Kobylinska, medic specialist psihiatrie pediatrica: Un deficit de interactiune sociala, tulburari pe partea de limbaj, si prezenta unor miscari repetitive. Peste 150 de cauze genetice, de modificari in ADN-ul uman, care se asociaza cu tulburari din spectru autist.

In Romania, nu exista un registru unic cu toate cazurile, dar unele centre de psihiatrie din Capitala au facut de-a lungul anilor propriile liste. 

Liana Kobylinska, medic specialist psihiatrie pediatrica: Echipa de la spitalul Obregia a publicat un studiu in 2016 care ne spune ca numarul copiilor diagnostica?i cu tulburari din spectrul autist si internat in sectia de psihiatrie a copilului din ObregIa a crescut de aproximativ de zece ori din 1990 pana in 2014.

Si la spitalul de psihiatrie Titan, erau in anul 2016 de trei ori mai multe persoane diagnosticate cu astfel de tulburari fata de 2014.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img