marți, 23 aprilie, 2024

Tigarile electronice, in centrul unei noi controverse. Mesajul unui expert pentru doctorii care ii sfatuiesc pe fumatori sa apeleze la asemenea solutii

Distribuie:

Publicat:

Un expert sustine ca persoanele care le recomanda fumatorilor sa apeleze la tigara electronica, pentru a scapa de viciu, fac o greseala elementara. Profesorul Kenneth Johnson, din cadrul Scolii de Epidemiologie si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Ottawa, a declarat ca tigarile electronice pot avea un efect advers. Tigarile electronice au fost criticate in ultima vreme de numeroase voci, din cauza legaturii dintre bolile de inima si plamani si folosirea unui asemenea „gadget”. Aproape trei milioane de oameni din Marea Britanie folosesc tigari electronice si unii medici sunt sfatuiti sa le spuna pacientilor ca acestea sunt mai bune decat tigarile clasice. Profesorul Johnson nu este insa de acord cu acest trend si isi expune opiniile intr-un articol publicat in British Medical Journal.

„Companiile de tutun au o istorie intreaga de agresivitate si utilizeaza puterea politica si economica pentru a profita de oameni, in detrimentul sanatatii publice. British American Tobacco doreste sa extinda piata de „nicotina recreativa” cu tigarile electronice – si renuntarea nu face parte din plan.” „Recomandarea tigarilor electronice pentru a renunta la fumat, asa cum este promovata si folosita, reprezinta un act absolut iresponsabil”. Principala autoritate din domeniul sanatatii, la nivelul Marii Britanii, a declarat ca doctorii ar trebui sa promoveze tigarile electronice, drept o alternativa mai putin nociva la tigari.

Din nefericire, impactul acestui „vaping” asupra organismului nu este pe deplin cunoscut. Tigarile electronice nu contin zecile de toxine cancerigene din tutun, dar au in compozitie alte chimicale periculoase, precum formaldehida, dar si nicotina. Studiile leaga toxinele de bronsite si avorturi. De asemenea, se pare ca unele arome toxice pot cauza cancer. Profesorul Johnson a semnalat un studiu din 2016, care arata ca tinerii utilizatori de tigari electronice sunt de 12 ori mai predispusi la folosirea tigarilor clasice.

Afirmatiile sale au generat un „tsunami” in comunitatea medicala, doi experti spunand ca tigarile electronice contribuie la renuntarea la dependenta de fumat.  Acestia sustin ca efectul tigarilor electronice nu este unul periculos, deoarece nu va reprezenta o solutie de lunga durata. De asemenea, „dovezile arata ca tigarile electronice nu reprezinta un „ajutor” pentru industria tutunului, deoarece scade rata fumatorilor traditionali”.

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img