marți, 19 martie, 2024

Tipuri de cicatrici si metode de tratament

Distribuie:

Publicat:

Pielea umana este un organ minune care acopera intreg corpul pentru a-l proteja. Este prima care "incaseaza" lovituri si rani tocmai pentru a proteja organele interne si vasele de sange. Fiecare dintre noi are cel putin o cicatrice, de la o taietura, o cazatura, o interventie chirurgicala, de la acnee sau varicela. O cicatrice localizata pe fata, pe gat sau in alte zone vizibile poate deveni un complex care iti afecteaza viata sociala, profesionala si cea personala, iar singurul gand obsesiv este cum sa scapi de ea. Formarea cicatricii este o parte normala a vindecarii unei rani. Felul cum se vindeca pielea este influentat de mai multi factori, printre care adancimea si marimea ranii, locul, dar si varsta, ereditatea, sexul, rasa. Tristul adevar este ca o cicatrice nu va disparea niciodata complet, dar exista metode prin care ii putem reduce dimensiunile. Iata cateva tipuri de cicatrici:

Cicatricile cheloide. Sunt rezultatul unui proces de vindecare agresiv si se intind dincolo de conturul ranii pentru ca celulele implicate in vindecare continua asa se multiplice chiar si dupa ce leziunea s-a inchis. In dermatologie, sunt considerate tumori benigne, dar nu ridica alte probleme decat cele estetice. Pot sa apara dupa o incizie chirurgicala, o rana, un vaccin, o arsura, dupa ranile acneei si varicelei, dar si dupa zgarieturi. Cel mai frecvent le intalnim la femei tinere si persoane de culoare. Cicatricile hipertrofice. Sunt rosii, in relief, oarecum asemanatoare celor cheloide, cu diferenta ca nu depasesc conturul ranii, iar, in timp, pot sa se retraga, incetul cu incetul. Cicatricile atrofice. Iau forma unor mici gropite si apar de obicei in urma leziunilor acneice si foarte des dupa spargerea leziunilor provocate de varicela. Cicatricile postcombustionale. Sunt un tip aparte. Pot fi si ele cheloide sau hipertrofice, insa au ca trasatura majora intinderea pielii. In functie de localizare (langa incheieturi), pielea foarte intinsa (contractura) poate limita anumite miscari.

Metode de diminuare a cicatricelor. Toate metodele de tratament nu fac decat sa reduca dimensiunile si sa le faca mai putin vizibile. Daca cineva te-a sfatuit sa ungi rana cu vitamina E pentru a nu ramane cicatrice, trebuie sa stii ca tratamentul nu este eficient. Vitamina E nu influenteaza in niciun fel vindecarea unei rani. Aloe vera, un alt tratament adesea indicat are, intr-adevar, proprietati calmante, antiinflamatorii si poate reduce roseata unei cicatrici, dar n-o va face sa dispara. Oricum, nici vitamina E, nici aloe vera nu trebuie folosite in primele doua saptamani de la producerea leziunii.

Interventia chirurgicala. Sunt mai multe tipuri de interventii, in functie de aspectul cicatricii si de localizarea ei. O cicatrice lata se poate taia in totalitate, unindu-se apoi bucatile de piele vecine. Sigur ca va ramane o noua cicatrice, dar ea va fi mai ingusta si mai putin vizibila. Uneori se poate schimba chirurgical directia unei cicatrici asa incat ea sa cada direct pe un rid sau pe o incheietura (de exemplu intre nas si obraz), care o vor ascunde in totalitate sau partial. Aceeasi metoda se poate folosi pentru a muta cicatricea in locuri unde este mai putin vizibila, de exemplu pe pielea scalpului, unde e acoperita de par. O alta metoda este grefa de piele. Cicatricea este indepartata in totalitate, prin taierea pielii si este inlocuita cu tesut sanatos, luat din alta parte a corpului, de obicei din spatele urechii. Chiar daca interventia in sine va duce la formarea unei noi cictrici, ea va fi mult mai fina si mai greu de observat.

Dermabraziunea. Desi este mai cunoscuta ca metoda de a elimina ridurile, dermabraziunea te poate scapa de cicatrici post-acneice, unele cicatrici chirurgicale si alte neregularitati de la suprafata pielii. Dermatologul foloseste un aparat special care indeparteaza primele straturi de piele. Metoda poate minimiza anumite tipuri de cicatrici, dar nu le poate elimina complet. Peeling chimic. Tot pentru a indeparta primele straturi de piele se foloseste peeling-ul chimic, care poate sa niveleze suprafata pielii. Terapia cu laser. Rezultate asemanatoare poate avea terapia cu laser. Lumina folosita poate sa indeparteze sau sa remodeleze bucati din tesutul cicatriceal. Injectii de umplere. Pentru cicatricile atrofice, se pot folosi injectii cu acid hialuronic, colagen sau grasime. Aceste substante umplu locul lasat gol de catre rana, insa tratamentul nu este permanent. Injectiile trebuie facute periodic. Tratamente cu silicon. Tratamentele cu silicon (geluri, creme, plasturi) pot, de asemenea, sa reduca cicatricea. Trebuie folosite pe termen lung, iar rezultatele variaza de la persoana la persoana. Tratamentul cu cortizon (plasturi, injectii). Este eficient in special impotriva cicatricilor hipertrofice si cheloide, care se inmoaie si isi reduc dimensiunile. Interferonul are un rezultat asemanator.

Cea mai buna metoda de a preveni aparitia cicatricilor urate este igiena corecta a ranii. Ea trebuie curatata, bandajata, unsa cu antibiotice, si ferita de atingeri. In mod ideal, orice rana mai mare decat o simpla zgarietura trebuie ingrijita de o persoana calificata pentru ca exista nu numai riscul de cicatrici, ci si acela al infectiilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img