marți, 16 aprilie, 2024

Tipurile de cancer provocate de alimentele lipsite de nutrienti

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care consuma in mod obisnuit alimente cu o cantitate scazuta de nutrienti au un risc mai mare de aparitie a cancerului, spune un studiu foarte complex, recent. Autorii afirma ca mai multe tari ar trebui sa impuna acum etichetarea produselor alimentare care sa specifice clar valoarea nutritiva.

Pentru ca au aparut din ce in ce mai multe studii care fac o legatura clara intre alimentele lipsite de nutrienti, dar pline de calorii (alimente procesate, pline cu aditivi) si aparitia cancerului, anumite tari au inceput sa ia masuri de inscriere pe etichete continutul nutrientilor. Agentia Britanica pentru Standarde Alimentare si-a dezvoltat sistemul de profilare a nutrientilor (FSAm-NPS) ca o modalitate de a se asigura ca oamenii sunt in masura sa vada in mod clar valoarea nutritionala a unui produs alimentar. Sistemul permite oamenilor sa faca alegeri dietetice in cunostinta de cauza si sa poata diferentia alimentele sanatoase de cele mai putin sanatoase sau fara beneficii.

Sisteme similare de etichetare a alimentelor au fost de asemenea adoptate si de Franta si mai recent de Belgia.

Un set de constatari ingrijoratoare care leaga un risc crescut de cancer cu consumul de alimente care au o calitate nutritionala scazuta pot oferi dovezi suficiente pentru factorii de decizie politica pentru a impune o utilizare mai larga a profilului nutrientilor in etichetarea produselor alimentare.

Un nou studiu a fost realizat de catre Mélanie Deschasaux, la Institutul National Francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Paris, in colaborare cu specialisti din numeroase alte institutii de cercetare. Oamenii de stiinta au analizat datele colectate de la 471.495 de participanti din Investigarea Europeana Prospectiva in Cancer si Nutritie.

Perioada mediana de urmarire a fost de 15,3 ani, iar voluntarii au oferit informatii despre obiceiurile lor alimentare, precum si alte informatii medicale relevante, inclusiv istoricul cancerului. Dintre toti participantii, 49,794 au fost diagnosticati cu cancer, dintre care 12.063 au avut cancer de san, 6.745 au avut cancer de prostata si 5.806 au avut cancer colorectal.

Pe baza informatiilor furnizate, oamenii de stiinta au calculat legaturile dintre alimentele cu diferite calitati nutritionale si riscul de aparitie a cancerului.

in documentul de studiu Deschasaux si colegii spun ca participantii care consumau in medie produse alimentare cu o calitate nutritionala mai scazuta, au fost supusi la risc mai mare de a dezvolta cancer in general.

Mai exact, consumul regulat de alimente cu o calitate nutritionala scazuta a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal si cancer al tractului aerodigestiv superior si a stomacului, precum si cu cancer pulmonar in cazul barbatilor.

Pentru femei, in special, consumul de alimente cu continut scazut de nutrienti este legat de un risc mai mare de cancer la ficat, precum si de cancer de san in postmenopauza. Principala limitare a studiului a fost analiza datelor care au fost raportate de catre participanti, astfel incat este posibil ca acestea sa nu fi fost pe deplin exacte. Cu toate acestea, autorii explica faptul ca puterea studiului consta tocmai in dimensiunea sa si bogatia de informatii la care echipa a avut acces si pe care a putut sa le evalueze.

Deschasaux si echipa considera ca noile lor descoperiri sunt indeajuns de puternice pentru a solicita punerea in aplicare a unor politici mai bune in mai multe tari cu privire la modul de etichetare a produselor alimentare.

Acest studiu a sustinut relevanta FSAm-NPS ca un sistem de profilare a nutrientilor subiacenti pentru etichetele de nutritie de pe alimente, precum si pentru alte masuri nutritionale de sanatate publica. sursa: csid.ro

(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img