vineri, 29 martie, 2024

TNL VASLUI: Asistam la un jaf in retorica PSD – ALDE

Distribuie:

Publicat:

COMUNICAT DE PRESA

Organizatia Judeteana de Tineret din cadrul Partidului National Liberal – filiala Vaslui se arata revoltata de modificarile aduse Codului Fiscal, procesate, sustinute si aprobate de catre PSD. Tinerii liberali vasluieni au avut o serie de discutii cu primarii in functie si cu alesii locali din comune si orase. Concluzia este una clara si cat se poate de nefasta pentru autoritatile, deoarece banii luati acum de GUVERN apartin, de fapt, comunitatii locale, care, in baza lor, si-a planificat investitii pentru proiecte concrete, menite sa ridice calitatea vietii.

Ba mai mult, bugetele locale sunt taiate de Guvern in medie cu 20%. Impactul la nivel national este de aproximativ 2 miliarde de euro, bani care sunt luati cu japca, fiind efectiv sacrificate sansele de dezvoltare. Tineretul liberal vasluian atrage atentia ca, prin masurile adoptate de PSD, sunt crunt lovite localitatile cu numar mare de angajati in mediul privat! Adica fix acele localitati in care cetatenii isi fac un rost prin propria munca. In acest mod, ei contribuie la prosperitatea comunitatilor lor, sustinand proiectele locale prin impozitele pe venit pe care le platesc.

Ida Adnana Bunescu, presedintele organizatiei judenete TNL Vaslui, atrage atentia si argumenteaza faptul ca o cale corecta consta in ajustarea cotei din impozitul pe venit care revine la nivel local, astfel incat fondurile sa ramana, si in acest caz, la acelasi nivel. Ba mai mult, crede ca, prin luarea acestor masuri fiscale, asistam, de fapt, la jaf in retorica PSD-ALDE.

“E revoltator faptul ca primarii PSD tac in mod complice, in loc sa ia de gat Guvernul! Pentru ca sunt jefuite si comunitatile locale conduse de primari ai PSD in egala masura. Ei trebuie sa spuna public ce fac, una din doua: protesteaza in mod public si ferm ori stau cu capul plecat si se injosesc in fata lui Dragnea si a lui Tudose. In fapt, asta arata mentalitatea primitiva si rudimentara a guvernantilor, care penalizeaza oamenii harnici, adica exact pe cei care muncesc zi de zi pentru a-si face un rost in viata. Este modalitatea in care PSD spune ca vrea o Romania saraca, de oameni dependenti de stat, si nu de oameni liberi, independenti. Dovada faptului ca este un jaf sta chiar in retorica PSD-ALDE. Daca efectul global al masurilor luate de Guvern este nul, adica se intorc la stat aceiasi bani prin modificarea sistemului de contributii / impozitare, de ce nu este lasata autoritatilor locale aceeasi suma ca pana acum?, a afirmat Ida Adnana Bunescu – presedinte TNL Vaslui.

In continuare va redam cateva motive intemeiate pentru care Partidul National Liberal are certitudinea ca noile masuri fiscale vor fi extrem de distructive:

1. Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, un artificiu fiscal ticălos.

· Va afecta negativ sectorul privat, cu scăderea certă a salariilor din anumite domenii de activitate (exemple: IT&C, cercetare/dezvoltare, persoanele cu dizabilități) și cu probabilitatea extrem de mare de a fi scăzute salariile în general.

· Guvernul stabilește contribuțiile totale la 37,25%. PSD a promis negru pe alb că acestea vor fi la 35% (dovadă grafic PSD: http://s.go.ro/99fqed7n ), scenariu care ar fi fost unul pozitiv cuplat cu reducerea la 10% a impozitului.

· PSD nu a vorbit în campanie de această măsură în programul „Îndrăznește să crezi” validat în alegeri. Este în afara mandatului primit de la cetățeni. De altfel, acest lucru se vede clar și limpere și din proiecția privind salariul minim, care nu includea ideea de transfer de contribuții. Salariul minim pentru 2018 era prevăzut la 1510 lei, și nu la 1900 lei ( http://s.go.ro/un5refsq )

· Dacă PSD își respecta angajamentele, așa numita „taxă de solidaritate” de 2,25% trebuia inclusă în cei 35% și nu adăugată peste acest nivel. Deci, cotele ar fi trebuit să fie: contribuții = 32,75% + „taxă de solidaritate” = 2,25%.

· Sublinem faptul că numita „taxă de solidaritate” de 2,25% nu este pe salariu, ci pe fondul de salarii, fapt care presupune un impact negativ mai mare. Fondul de salarii include prime/bonusuri/alte sporuri.

· NU există nicio garanție, și nici nu poate fi impusă prin lege, că angajatorii vor transfera 100% banii cheltuiți acum cu salariile către angajat, majorând salariul brut astfel încât salarile nete (bani în mână) să rămână aceleași.

· De altfel, este foarte probabil ca anumite companii să nu transfere întreaga sumă, pe fondul haosului guvernamental, fiind interesate să-și constituie rezerve pentru „zile negre”. Este efectul jocului PSD-ALDE de-a „alba-neagra” cu economia.

· Anulează creșterile promise și aprobate prin Legea salarizării pentru bugetari, care sunt îndreptățiți să protesteze! PSD i-a mințit, pentru că nu le-a spus că majorările operate vor fi doar pe hârtie, ca salariu brut, fără să o resimtă în buzunare. În 2018 majorările trebuiau să fie de 20%, conform programului PSD din alegeri (dovadă grafic PSD: http://s.go.ro/me5lshja ) și 25% conform Legii salarizării aprobată. Astfel, creșterea reală va fi de circa 4%.

· Miza pe Legea salarizării: 10 miliarde de lei pe care Guvernul nu-i are, dar i-a prevăzut în lege pentru bugetari în 2018. Acum vrea să-i recupereze prin mutarea contribuțiilor. PSD-ALDE nu a spus la momentul adoptării Legii salarizării că majorarea de la 1 ianuarie 2018 va fi una teoretică (adică pe brut) și nu va avea un efect concret! În schimb, PNL a avertizat că măsurile PSD sunt nefezabile.

· Bulversează grav întregul sector privat, care este pus în situația de a modifica peste noapte cel puțin 5 milioane de contracte de muncă.

· E o modificare făcută în urgență, care generează haos, instabilitate fiscală, lipsă de predictibilitate. Nu sunt concepte abstracte, ci sunt elemente foarte concrete și necesare pentru ca afacerile să se dezvolte, să genereze surplus în economie cu cât mai puține frâne.

· Nu este respectat termenul impus de Codul fiscal de minimum 6 luni pentru aplicarea măsurilor, de la momentul adoptării lor. Rațiunea acelei prevederi este tocmai de a oferi mediului de afaceri un mediu proprice investițiilor.

· Abordarea haotică a PSD-ALDE în materie de fiscalitate, fără să aibă o logică, nu face decât să sperie investitorii care ar putea aduce capital în România pentru a dezolta locuri de muncă bine plătite. Exemplu: investitorii americani veniți recent în România ca urmare a vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA, care și-au pus mâinile în cap.

· Explicația PSD-ALDE pentru această măsură este falsă și ilogică! Angajatorii rău-platnici nu vor fi obligați prin această măsură să se conformeze, întrucât efectul mutării contribuțiilor nu constrânge în niciun fel angajatorul. Mai simplu este ca Inspecția Muncii și alte instituții să-și îndeplinească rolul legal.

· Coaliția PSD-ALDE este total obtuză, toată lumea îi spune că greșește! Consiliul Fiscal a emis aviz negativ, Consiliul Economic și Social a emis aviz negativ, patronatele și sindicatele resping măsura, la rândul său președintele României, Klaus Iohannis, toți primarii la unison. În ciuda acestui lucru, Guvernul a dus răul până la capăt, ignorând toate avertismentele!

2. Impozitul obligatoriu de 1% pe cifra de afaceri, rețetă pentru faliment.

· Este o extindere a prevederii actuale de la companiile cu cifră de afaceri sub 500 mii de euro la cele până în 1 milion de euro! Este un artificiu legislativ de redefinire a microintreprinderilor.

· Este o penalitate, și nu o facilitate! PNL susține ca această măsură să fie una opțională, astfel încât companiile să poată alege între a plăti impozit pe profit la cota de 16%, sau impozit pe cifra de afaceri la 1%.

· Are impact negativ asupra afacerilor cu marjă mică de profit, fapt care va duce la pierderea de locuri de muncă!

· PSD se va face vinovat de băgarea în faliment a companiilor care nu vor putea face față acestui impozit, precum și de lăsarea fără loc de muncă a unui număr considerabil de români.

· Este forma reșapată a impozitului pe cifra de afaceri anunțat în vara acestui an, despre care Mihai Tudose a spus că e o măsură trecută la „discutate și uitate”.

· PNL a cerut, ulterior, ca Guvernul PSD-ALDE să rectifice programul de guvernare prin eliminarea acestei măsuri, precum și a taxei de solidaritate, a impozitului pe gospodărie, diminuarea cotei la Pilonul 2 de pensii.

· Măsura nu se află în programul pe care PSD l-a supus votului în alegeri! (dovada program PSD: http://s.go.ro/gk1l3a06 ) În schimb, promisiunea privind neimpozitarea dividendelor a fost abandonată în mod oficial de Liviu Dragnea printr-o argumentație stupefiantă: nu vrea mediul de afaceri.

· Peste 112.000 de locuri de muncă se vor pierde ca efect al măsurii, întrucât afectează toate companiile care au o rată de profit sub 6,25% (https://goo.gl/kEUPej )

· În strânsă legătură cu această măsură este majorarea abruptă a salariului minim brut, care va pune suplimentar presiune pe companii pentru a intra în faliment.

3. Reducerea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii – furt de proprietate

· Reducerea cotei de contribuție la Pilonul 2 de pensii de la 5,1% actual la 3,7% după mutarea sarcinii de la angajator la angajat înseamnă în mod concret scăderea cu 10,8% a sumelor nominale direcționate luna de fiecare angajat.

· Măsura este un furt de proprietate din viitoarea pensie a celor care se află azi în câmpul muncii! Este un furt din munca a 7 milioane de români, care cotizează la Pilonul 2.

· Statul român s-a angajat să majoreze la 6% contribuția la Pilonul 2, și nu să o scadă!

· Practic, PSD-ALDE fură din pensia copiilor (cei aflați în câmpul muncii) pentru a le da părinților (pensionarii de azi). În niciun moment PSD nu le-a spus pensionarilor cărora le-a cerut votul în campanie că acesta este costul pe care trebuie să-l plătească cei tineri.

· Este cea mai cinică și ticăloasă abordare a PSD pe care pensionarii de azi trebuie să o știe!

· Teza enunțată de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, este falsă și mincinoasă. Contribuțiile în sume nominale nu rămân la același nivel. Ar fi rămas la același nivel dacă, în urma măsurii transferului contribuțiilor, cota pentru Pilonul 2 era stabilită la 4,2% din salariul brut majorat.

· Contribuția la Pilonul 2 este un drept câștigat de fiecare cetățean care contribuie, fiind o sumă direcționată într-un cont individual, și nu colectiv cum este Pilonul 1. De altfel, suma din Pilonul 2 are regimul proprietății inviduale și pentru că ea poate fi lăsată moștenire.

· PNL susține consolidarea treptată a sistemului de pensii administrate privat, întrucât este formula prin care banii pot fi multiplicați astfel încât la final fiecare să beneficieze de o pensie decentă.

· Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei, susțin analiștii financiari: https://goo.gl/k4qGQw

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img