sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Toate pachetele de tigari se vor schimba. Iata de cand si de ce

Distribuie:

Publicat:

Fiecare pachet de tigarete produs in Uniunea Europeana sau destinat pietei europene va avea, de la 31 decembrie 2019, un marcaj unic, care va permite urmarirea pe intregul spatiu comunitar, potrivit unui comunicat al companiei de consultanta EY.

Acesta este cel mai complex sistem de supraveghere orizontala creat pana acum la nivelul Uniunii Europene si este in vigoare incepand cu 20 mai 2019. Scopul este combaterea traficului si a evaziunii fiscale din acest domeniu. Comisia Europeana a acordat Romaniei un ragaz pana la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem sa devina complet operational si pe teritoriul sau, potrivit eva.ro.

Astfel, fiecare pachet de tigarete produse sau destinate pietei europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit identificator unic, ce va contine informatii privind locul, data productiei, precum si destinatia pachetului respectiv.

Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piata sa fie inregistrate si urmarite pe intreg teritoriul UE. Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate in UE inclusiv celor destinate exportului. De asemenea, sistemul este aplicabil produselor din tutun ce nu sunt fabricate in UE, dar sunt destinate a fi puse in libera circulatie pe aceasta piata.

In cazul importului de produse din tutun, obligatia aplicarii identificatorului unic apare inainte de efectuarea formalitatilor vamale de punere in libera circulatie. Asadar, in lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din tari terte Uniunii Europene nu pot patrunde pe piata.

Toate miscarile de astfel de produse sunt supuse inregistrarii de la producator pana la primul punct de vanzare cu amanuntul, insemnand unitatea in care produsele sunt introduse pe piata pentru prima oara, inclusiv automatele de vanzare pentru produse din tutun.

Fiecare stat membru UE si-a desemnat autoritatea competenta pentru emiterea identificatorilor unici. In Romania, autoritatea desemnata este Imprimeria Nationala.

In prezent, platforma dezvoltata la nivelul Romaniei permite doar o preinregistrare a agentilor economici in vederea asigurarii conditiilor tehnice necesare emiterii codurilor unice de identificare. Prin urmare, are strict obiectivul de a colecta informatiile necesare crearii ulterioare a acestor coduri.

In absenta functionarii sistemului, operatorii economici din Romania pot apela la serviciile unor emitenti de identificatori unici autorizati in alte state membre, insa nu mai tarziu de 31 decembrie 2019, data la care sistemul ar trebui sa fie complet functional.

De asemenea, legislatia da posibilitatea producatorilor si importatorilor de a-si epuiza stocurile de produse neconforme intr-un anumit interval de timp. Toate tigaretele si tutunul de rulat fabricate in UE sau importate inainte de 20 mai 2019 (nemarcate) pot sa ramana in circulatie si sa fie vandute pe piata timp de un an, pana la 19 mai 2020. Ele trebuie eliminate de pe piata imediat dupa aceasta data.

Operatorii de transport de produse din tutun vor avea obligatii specifice, necesare in asigurarea trasabilitatii produselor pe parcursul transportului, inclusiv in cazul transbordarilor, grupajelor de marfuri, cum ar fi: scanarea si transmiterea electronica de date despre produsele de tutun transportate, rutele preconizate, cantitatile etc.

Operatorii de retail implicati in vanzarea produselor din tutun direct catre consumatorii finali au, de asemenea, obligatia de a obtine un cod de identificare a locatiei. Aceste coduri sunt necesare pentru a putea receptiona produsele de la alti operatori economici implicati in lantul de aprovizionare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img