vineri, 26 aprilie, 2024

Top 5 alimente pe care le crezi sanatoase, dar nu sunt

Distribuie:

Publicat:

Alimentele sanatoase sunt un subiect la moda in zilele noastre. Oamenii devin mai responsabili sunt interesati sa consume alimente sanatoase  si, uneori, chiar incep si un program de exercitii fizice. Cu toate acestea, nu de putine ori se intampla ca unii sa cedeze tentatiei si sa manance nesanatos. Insa daca acesta nu devine un obicei zilnic si, daca acel produs da un sentiment de bine, nu este nevoie sa te ingrijorezi. Pana la urma sa fii fericit este la fel de important ca si consumul de alimente sanatoase. Insa ce faci atunci cand tu consideri ca produsele pe care le consumi fac parte din grupul alimentelor sanatoase, dar se dovedesc a fi tocmai pe dos?

Iata un top 5 alimente pe care tu le consideri sanatoase dar care nu sunt:

Uleiurile vegetale, alimente sanatoase sau nu?
Cei mai multi dintre oameni considera ca grasimea lichida este cea mai sanatoasa si de aceea se crede ca uleiurile vegetale sunt sanatoase. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca provin din plante. Ceea ce uita multi oameni este faptul ca si untul poate deveni lichid, daca este incalzit putin. Iar uleiurile folosite in restaurantele fast food pentru prajirea cartofilor este, de cele mai multe ori, ulei de palmier, un ulei saturat si nesanatos. La temperatura camerei este semi-solid, dar, asa cum stim de la fizica, devine lichid cand se incinge pentru prajire si nu este deloc sanatos. Daca un alt tip de ulei mai sanatos ar fi folosit pentru prajirea acelor cartofi gustosi, acestia nu ar mai fi bombe cu ceas pentru sanatatea ta, atat timp cat si cartofii sunt de calitate buna.

Ce paste nu intra in categoria alimentelor sanatoase?
Desi sunt o multime de tipuri de paste, iar unele dintre acestea chiar sunt sanatoase, pastele obisnuite folosite atunci cand cumperi spaghetti, macaroane, taitei contin faina alba mixata cu apa si oua (desi procentajul scazut de ou nu contribuie prea mult la valoarea nutritionala a pastelor). Fara vitamine, fara minerale si prea putine fibre, pastele nu pot fi incluse in categoria alimentelor sanatoase. Dimpotriva! Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai rele pastele de tip fast food contin multa sare si grasimi nesanatoase.

Painea alba nu este deloc un aliment sanatos
Acelasi continut ca si in cazul pastelor, doar ca transformat in paine. Probabil ca multi oameni sunt constienti de acest lucru, insa exista si destul de multe persoane care cred ca toate genurile de paine le fac bine. Painea alba nu este buna.

Amestecul de supa
Doar nu credeai ca pudra aceea verde pe care o pui in apa este buna pentru sanatatea ta, nu-i asa. Ei bine, nu este. Cand mananci supa, de fapt consumi apa, lapte, unt si orice altceva contine acea pudra alaturi de sarea gustoasa si conservanti. De fapt, trebuie subliniat ca amestecul contine multa sare. Din pacate, sarea este folosita excesiv in semipreparate si in mancarurile de tip fast food. Iar sarea este un factor care contribuie la bolile de inima. Organismul face eforturi mari sa o elimine din corp. Rinichii sunt cei care se ocupa cu eliminarea sarii din corp si cu cat consumi mai multa sare cu atat tensiunea arteriala creste pentru a fi eliminata. Iar tensiunea arteriala crescuta nu-ti face bine, ceea ce deja stiai.

Ketchup
Ketchup-ul este unul dintre cele mai indragite alimente insa nu te lasa inselat de acest lucru. In ciuda faptului ca are in compozitia sa licopen, un antioxidant excelent pentru scaderea riscului de a dezvolta cancer, ketchup-ul contine mult zahar (aproape 26% carbohidrati conform Wikipedia) dar si multa sare. In plus, cele mai multe tipuri de ketchup este procesat si non-organic astfel ca nivelul licopenului este mult mai scazut decat se crede.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img