joi, 28 martie, 2024

Tortionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare cu EXECUTARE

Distribuie:

Publicat:

Tortionarul Ioan Ficior a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 20 de ani de inchisoare. Decizia este definitiva si executorie.
Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.
„Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rechizitoriu.
Un caz asemanator a fost cel al lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat definitiv, in 10 februarie, la 20 de ani de inchisoare, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar. Visinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani in urma.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img