vineri, 29 martie, 2024

TOTI romanii trebuie sa stie! Guvernul a stabilit o noua MINIVACANTA!

Distribuie:

Publicat:

Adormirea Maicii Domnului este urmatoarea zi nelucratoare de sarbatoare legala in care salariatii, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat, trebuie sa primeasca liber de la serviciu, asa cum stabileste Codul muncii. Aceasta este celebrata anual la data de 15 august, iar in 2017 va pica intr-o zi de marti. Din acest motiv, Guvernul are astazi pe masa o hotarare privind acordarea unei zile libere in data de 14 august 2017, care va fi intr-o zi de luni. La fel s-a intamplat recent si cu ocazia Zilei Copilului si a Rusaliilor. Practic, in acest fel se va lega weekendul de liberul legal si bugetarii se vor bucura de o minivacanta de patru zile. Totodata, angajatorii din domeniul privat ar putea lua, la nivel individual, o decizie asemanatoare. Astfel, chiar si salariatii de la firmele private ar putea beneficia de o minivacanta cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. In orice caz, in lipsa unei decizii a angajatorului de a acorda liber pe 14 august 2017, salariatii vor avea oricum posibilitatea de a-si lua o zi de concediu pentru a lega weekendul de sarbatoarea religioasa respectiva.
Desi regula de baza este ca salariatii trebuie sa stea acasa cu ocazia liberelor legale, Codul muncii prevede si unele exceptii. Inainte de toate, este vorba de unitatile sanitare si de unitatile de alimentatie publica. Apoi, sunt avute in vedere locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In aceste cazuri, legislatia muncii dispune ca salariatilor trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Iar daca, „din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”, scrie in actul normativ. Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele 14 zile nelucratoare de sarbatoare legala stabilite in prezent prin Codul muncii. In afara de aceasta zi, salariatii se mai bucura de timp liber pe 1, 2 si 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane), in prima si a doua zi de Paste, pe 1 mai (Ziua Muncii), pe 1 iunie (Ziua Copilului), in prima si a doua zi de Rusalii, pe 30 noiembrie (Sfantul Andrei), pe 1 (Ziua Nationala) si pe 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img