sâmbătă, 20 aprilie, 2024

TOXIINFECTIA POATE REVENI IN PERIOADA CANICULARA

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente:
– Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, deoarece le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat si sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;
– Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala se fie introduse in frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0˚C+4˚C si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C;
– Sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider si sa le mentina in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
–  Sa pastreze alimentele gatite in recipiente acoperite;
–  Sa nu se recongeleze produsele care au fost decongelate;
– Sa indeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
– Sa spele bine fructele si legumele inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.
Operatorii din industria alimentara trebuie sa respecte:
– evitarea expunerii pentru vanzare a produselor de origine animala in locuri sau spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;
– asigurarea conditiilor de igiena si temperatura la manipularea, depozitarea si transportul produselor de origine animala (in mod special a celor perisabile – carne preparata, carne tocata, peste, oua, lapte si produse din lapte);
– confiscarea, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate in timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;
– interzicerea transportului produselor alimentare, in cazul neasigurarii unor temperaturi adecvate pentru mentinerea lantului frigorific;
– interzicerea comercializarii si punerii in consum a carnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit, din orice retea de telefonie, numarul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787, sau la DSVSA Vaslui unde este instituita permanenta la tel : 0235421121 si la office-vaslui@ansvsa.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img