vineri, 26 aprilie, 2024

Traditii si SUPERSTITII de Sfantul Gheorghe: Ce TREBUIE sa faci in aceasta zi

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an, pe 23 aprilie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. In traditia populara, mai este intalnit ca San-George sau Sangeorz, patronul naturii inverzite si al vegetatiei. In legendele populare Sf. Gheorghe este „strajer al timpului”, lui ii sunt incredintate cheile vremii si, la porunca sa, se inchide si se deschide anotimpul cald. Dat fiind faptul ca inceputul sezonului cald coincide in calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sfantul Gheorghe are in cultura populara si atributul de patron al pastorilor. In ajunul acestei sarbatori, se spune ca fetele nemaritate pot vedea chipul ursitului oglindit intr-un vas cu apa de izvor.
In ziua Sfantului Gheorghe, crestinii pun la portile caselor crengute de fag sau iarba verde pentru a avea un an roditor. Ramurile verzi sunt pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor, anunta Antena 3. O alta supersitie legata de aceasta sarbatoare spune ca de Sfantul Gheorghe nu este bine sa dormi, pentru ca vei lua somnul mieilor si vei fi adormit tot anul. Urzicatul este un alt obicei practicat de Sfantul Gheorghe. Exista convingerea ca prin urzicat oamenii vor fi mai ageri, mai harnici si sanatosi in anotimpul cald ce urmeaza sa inceapa.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, nascut in Capadocia, din parinti crestini, a trait in secolul al IV-lea in timpul imparatului Diocletian. Datorita calitatilor sale, ajunge in slujba imparatului, ca militar, si se confrunta in mod direct cu persecutiile asupra crestinilor, incepute in anul 303. Sfantul Gheorghe isi marturiseste credinta in Histos si va fi intemnitat, din cauza convingerilor sale. In incercarea de a-l abate de la credinta sa, este torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie, care ramane ziua sa de praznuire. In iconografie, el apare calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur – ipostaza ce ilustreaza o legenda in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, care era terorizata de un balaur. In unele icoane Sf. Gheorghe apare insotit de alti doi sfinti militari, Theodor-Tiron si Dimitrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img