joi, 28 martie, 2024

Traian Basescu ii torpileaza pe liderii PSD-ALDE: ‘Discutam de doi ticalosi care stiu foarte bine ce fac. Unul se numeste Dragnea si altul Tariceanu’

Distribuie:

Publicat:

Fostul președinte Traian Băsescu cere desecretizarea planurilor de cooperare dintre SRI și DNA, în contextul în care Comisiile pentru apărare şi pentru administraţie publică ale Senatului au dat marți un raport favorabil asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, Traian Băsescu a susținut că hotărârea CSAT la care face refererire proiectul de lege nu conține niciun punct care să vizeze semnarea unor protocoale secrete.

”Acest document 003064 este public. Este protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI din 2009. Eu nu spun să desecretizăm protocolul, dar propaganda de cea mai joasă speță a PSD pune pe seama unei hotărâri CSAT erorile pe care le-a făcut DNA.

Să ne uităm în expunerea de motive a acestei inițiativei legislative de desecretizare a hotărârii CSAT nr. 17 din 2005. Hotărârea nu este secretă, deci oamenii ăștia bat câmpii, spun o mare minciună. (…) În expunerea de motive a legii Tăriceanu-Dragnea se spune că legea lor vizează legalitatea unor protocoale între SRI și DNA, respectarea procedurilor penale, independența procurorilor și judecătorilor, protocoalele care au generat greva abuzuri și încălcarea unor drepturi constituționale și refacerea încrederii în actul de justiție.

Ei spun în articolul 1 al acestui proiect de lege că se declasifică hotărârea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei hotârârea CSAT nr. 17/2005. Ei pot cere aici declasificarea a orice, în numele hotărârii 17.

Mă surprinde că Tăriceanu are o memorie atât de slabă. Hotărârea 17 a fost adoptată cu el în dreapta mea, în calitate de vicepreședinte CSAT”, a declarat Traian Băsescu, la B1 Tv.

Fostul președinte a mai spus că nu este nevoie de o lege pentru desecretizarea unor documente.

"Sunt decizii ale Curţii Constituţionale care spun că este suficientă o hotărâre de guvern pentru a se desecretiza orice secret de stat. Curtea Constituţională a stabilit încă din 2006 că desecretizarea de documente strict secrete sau secrete de stat se face prin hotărâre de guvern, nu prin lege", a explicat Băsescu.

Senatorul PMP a mai precizat că prima referire la protocoalele secrete a fost o mențiune într-o hotărârea de guvern 231/2005 când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Acolo apare pentru prima dată termenul de protocol de colaborare între SRI, Parchetul General, DNA.

”Discutăm de doi ticăloși care știu foarte bine ce fac. Unul se numește Dragnea și altul Tăriceanu. Nu cred că Tăriceanu, care a fost primul care a cerut prin hotărâre de Guvern protocoale între SRI și parchete, nu știe ce a făcut cu această inițiativă”, a mai spus Traian Băsescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img