sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tratamente naturiste eficiente in nevroze

Distribuie:

Publicat:

Nevroza este o afectiune psihica care se manifesta prin palpitatii, tensiune musculara, transpiratii, senzatia de a sta mereu la panda, dificultati de concentrare, perturbari ale somnului, iritatii, tulburari de comportament, diferite dependente, ticuri nervoase. Complexul de tulburari psihice apare în special în urma suprasolicitarilor sistemului nervos declansate si întretinute de factori din mediul de viata, traume psihice, efort intelectual etc.

Tratamente naturiste: Ceai de paducel: o lingurita de planta se opareste cu o cana de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cu jumatate de ora înainte de culcare. Ceai de tei: o lingura de flori se opareste cu jumatate de litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana dupa masa de pranz si cea de seara.
Ceai de pasiflora: doua linguri de planta se oparesc cu un litru de apa clocotita si dupa 10 minute, se strecoara. Se bea pe parcursul zilei. Ceai de maghiran: peste o lingura de planta se toarna o cana de apa clocotita, se lasa 10 minute sa infuzeze, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi.

Ceai de hamei: 4-5 conuri se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea în cursul diminetii.
Ceai de roinita: trei-patru linguri de planta se oparesc cu un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi. Infuzie din angelica: trei-patru linguri de planta (radacini si tulpini) se oparesc cu un litru de apa clocotita, se lasa la infuzat 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea pe parcursul zilei. Amestec din cinci linguri de talpa gastei, doua linguri de conuri de hamei, o lingura de sovarf. O lingura din acest amestec se opareste cu o cana de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 15-20 minute, apoi se strecoara. Se îndulceste cu miere si se bea, cu înghitituri mici, cu o jumatate de ora înainte de culcare.

Amestec în cantitati egale din tei, paducel, coada calului, radacina de valeriana. O lingura din amestec se fierbe timp de 10 minute cu o cana de apa, apoi se strecoara. Se îndulceste cu miere si se bea cu o ora înainte de culcare. Amestec în cantitati egale din urzica, musetel, paducel, cimbru, roinita, conuri de hamei, sunatoare, menta, coada soricelului. O lingura din amestec se opareste cu o cana de apa clocotita, se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara. Se beau trei cani pe zi. Se poate amesteca cu cate o lingura de bitter suedez la fiecare cana. Tinctura de valeriana: 10 picaturi în putina apa înainte de culcare. Tinctura de pasiflora: cate 25 de picaturi în putina apa înainte de culcare. Tinctura din conuri de hamei: cate 3-4 picaturi pe zi în putina apa. Tinctura de paducel: cate 15 picaturi în putina apa de trei ori pe zi. Tinctura de talpa gastei: cate 15-20 de picaturi în putina apa de trei ori pe zi. Tinctura combinata: cate 15 picaturi de tinctura de paducel si talpa gastei si 10 picaturi de tinctura de valeriana în cca 100 ml apa cu 15 minute înainte de culcare.

Baie cu conuri înflorite de pin: o mana buna de conuri se fierbe timp de 15 minute cu doi litri de apa, apoi se strecoara si se toarna în apa de baie. Se fac zilnic bai caldute înainte de culcare. Baie cu conifere: cate trei picaturi din ulei esential de brad, molid, pin si levantica se pun în cada de baie. Se face zilnic cate o baie calda înainte de culcare. Baie generala cu flori de fan, rozmarin si cimbrisor de doua ori pe saptamana. Dusuri alternative rece-cald în fiecare zi. Aromaterapie cu cate o picatura de ulei esential de lavanda pusa în apa din lampa de aromaterapie.

Un regim de viata si alimentatie ordonat si bine organizat este foarte eficient pentru refacerea echilibrului sistemului nervos. Aceasta înseamna o perioada suficienta de somn, cu ore fixe de culcare, relaxare, activitate profesionala, alimentatie echilibrata care sa contina minerale (magneziu, siliciu, litiu) si vitamine (A,B,C,D) cu germeni de grau, suc de orz verde, drojdie de bere, fructe si legume. Sunt recomandate exercitii fizice usoare si/sau plimbari în aer liber în locuri linistite, mers descult si bai de soare. Pentru linistire, se poate folosi un saculet cu levantica pus langa perna de dormit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img