joi, 25 aprilie, 2024

Tratamentul cu cannabis medicinal ar putea deveni legale si in Romania. Ce fel de boli vor putea fi tratate

Distribuie:

Publicat:

Tratamentul cu cannabis medicinal este la un pas de a deveni legal si la noi in tara. Un proiect de lege in acest scop a ajuns in Camera Deputatilor, care este for decizional. Cum vor avea acces pacientii la tratament si in ce boli va putea fi prescris cannabisul medicinal, afla din randurile de mai jos.

Un proiect de lege care legalizeaza cultivarea, comercializarea si utilizarea cannabisului in scopuri medicinale a trecut de Senat si a ajuns in Camera Deputatilor care este for decizional. In cazul in care va fi aprobat si de deputati, tratamentul cu cannabis medicinal va putea fi prescris de medici. In ceea ce priveste cultivarea, fabricarea si comercializarea produselor cu cannabis, de aceste aspecte se va ocupa o agentie care va fi infiintata in acest scop.

Potrivit proiectului de lege initiat de PSD, in subordinea Ministerului Sanatatii (MS) ar trebui sa apara Agentia Nationala privind Canabisul. Aceasta, in colaborare cu Ministerul Agriculturii va stabili conditiile de cultivare a plantei si criteriile referitoare la calitatea culturilor. MS va achizitiona prin aceasta agentie toata productia interna de cannabis, care va fi apoi distribuita persoanelor juridice autorizate.

Tratamentul cu cannabis medicinal prescris pe perioada determinata

Potrivit proiectului de lege, tratamentul cu cannabis poate fi prescris de medic pentru cel mult 30 de zile. „Prescrierea plantelor de cannabis, substantelor si preparatelor ce contin cannabis se face in baza unor formulare speciale, securizate sau in condici de prescriptii medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora in cadrul unitatilor sanitare umane sau veterinare”, se arata in lege.

Prescriptia medicala pentru canabis ar urma sa fie emisa in patru exemplare. Unul pentru pacient, unul pentru farmacie, unul pentru casa de asigurari de sanatate si unul pentru carnetul medicului.

Trebuie spus ca exista diferente intre cannabisul medicinal si cel folosit in scop recreativ. In tarile in care a fost legalizat cannabisul medicinal, acesta este prescris pacientilor sub forma de ulei, tinctura sau suc. El nu se fumeaza.

Boli in care ajuta cannabisul

Cannabisul contine doi canabinoizi principali care sunt destinati tratementelor medicale: tetrahidrocanabinol (THC) si canabidiolul (CBD). Primul este o substanta cu efect halucinogen si cu cat valoarea este mai mare, cu atat efectul este mai puternic. Studiile arata ca THC poate reduce durerile, inflamatiile si problemele legate de controlul muscular. CBD este o componenta non-psihoactiva care este foarte utila pentru reducerea durerii si a inflamatiei, in controlarea mai buna a crizelor de epilepsie, chiar in tratarea unot tulburari mintale si a dependentelor.

Tratamentul cu cannabis medicinal ajuta in boli precum scleroza multipla, cancer, Alzheimer, Parkinson, epilepsie, diabet, hipertensiune arteriala, tulburari gastrointestinale, incontinenta urinara. De asemenea, cannabisul medicinal este util pacientilor care sufera de depresie, anxietate, convulsii sau dureri cronice.

In mod natural, organismul nostru produce proprii canabinoizi. Acestia joaca un rol in reglarea placerii, in memorie si gandire, concentrare, perceptia timpului, simturi, reglarea apetitului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img