joi, 28 martie, 2024

Trei mituri false din istoria omenirii

Distribuie:

Publicat:

Descoperiti cateva mituri istorice care nu se sustin.

1. In barajul Hoover se afla cadavrele muncitorilor care l-au construit

Legenda spune ca in fundatia barajului Hoover se afla cadavrele muncitorilor care au murit in timpul lucrarilor de constructii. Barajul este realizat din beton armat si inchide defileul Black Canyon al fluviului Colorado River, la granita dintre statele Arizona si Nevada ale Statelor Unite ale Americii.

Constructia barajului Boulder, numit ulterior in mod controversat barajul Hoover dupa cel de-al 31-lea presedinte american Herbert Hoover, a inceput in anul 1931 si a durat 5 ani, pana in anul 1936, in timpul perioadei cunoscuta ca Marea depresiune economica. Constructia barajalui a fost rezultatul unui masiv efort federal si local si a costat viata a peste o suta de oameni.

O sculptura din apropierea barajului a fost montata in amintirea muncitorilor care au murit, intarind miturile cu privire la faptul ca ar fi fost ingropati in ciment. In realitate, in baraj nu exista ramasite umane.

Acest lucru s-a intamplat insa la un baraj din statul Montana, unde sase muncitori au fost ingropati de vii in urma unei alunecari de teren.

2. Martin Luther si-a batut in cuie teza pe usa unei biserici

In 1517, un preot si profesor universitar pe nume Martin Luther s-a suparat pe Papalitate pentru felul in cre conducea Biserica Catolica. Picatura care a umplut paharul a fost momentul in care Vaticanul a inceput sa vanda gratieri divine ce le asigurau pacatosilor accesul in Rai. Luther a scris un manifest care s-a numit ”Cele 95 de teze”. Pentru ca nu a reusit sa convinga oficialii bisericii sa-l citeasca, el ar fi decit sa il bata in cuie, de usa unei biserici, eveniment ce avea sa marcheze inceputul reformei protestante.

Cel mai probabil este ca acest incident nu a avut loc niciodata. In schimb, Luther i-a trimis foarte multe scrisori Papei. Intr-un final, Papa Leo al X-lea a fost nevoit sa il primeasca in audienta. Povestea s-a terminat cu excomunicarea lui Luther si aparitia unei noi teologii religioase, potrivit descopera.ro.

3. Oamenii lui Napoleon au impuscat nasul Sfinxului

Napoleon Bonaparte a invadat Egiptul in 1798. Legenda spune ca soldatii sai ar fi folosit Sfinxul pentru antrenamente si ca nasul acestuia ar fi fost spart cu un tun.

In realitate, relatari mai vechi sugereaza ca nasul Sfinxului a fost ”cosmetizat” cu mai mult timp in urma. Calatori de la 1500 relatau ca trasatura proeminenta a statuii ingropate in nisip la acea data lipsea.

O alta ledenda spune ca in 1378, un musulman devotat pe nume Muhammad Sa’im al-Dahr s-a suparat pe localnicii care venerau Sfinxul si ii aduceau sacrificii pagane. El ar fi fost cel care i-ar fi spart nasul pentru a descuraja aceste practici si ar fi sfarsit prin a fi sacrificat la randul sau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img