sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Trei romani participa la Olimpiada Geniilor. Ce au facut sa ajunga acolo

Distribuie:

Publicat:

Trei liceeni de la Colegiul National „Octavian Goga” din Sibiu participa la Olimpiada Geniilor, in SUA. Tinerii vor reprezenta Romania cu doua inventii.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan si Codrin Muntean sunt elevi in clasa a X-a la matematica-informatica si formeaza echipa herotech. Cei trei tineri au realizat doua inventii: un robot si un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Robotul nu este unul simplu, ci unul capabil sa salveze oamenii dintr-un incediu, fara sa puna in pericol viata salvatorilor. Robotul creat de cei trei elevi din Sibiu are un brat care se poate prelungi, cu care pot fi scosi oamenii din cladiri cuprinse de flacari, fara ca pompierii sa fie nevoiti sa-si riste viata.

Inventiile care au dus liceeni la Olimpiada Geniilor
A doua inventie va fi prezentata in cadrul sectiunii science-innovation si consta intr-un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Acesta va putea controla luminile dintr-o casa, prin intermediul unei retele de senzori. Cei trei liceeni au creat sistemul bazandu-se pe bariere in infrarosu, prin care se controleaza in mod automat luminile dintr-o locuinta si care mai tine si evidenta numarului de persoane din incapere.

Ideea este ca acest sistem sa asigure lumina doar atunci cand o persoana are nevoie. Ei au participat cu acest proiect la un concurs in tara unde au prezentat macheta, dar in SUA trebuie sa demonstreze cum functioneaza si sa aiba si o aplicatie de mobil. In SUA ei vor demonstra cum doua dispozitive montate pe usa pot numara cati oameni sunt intr-o incapere, le pot asigura lumina cat stau in interior, totul fara sa apese pe vreun intrerupator.

„Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne intalni atat cu tehnologii noi, cat si cu oamenii importanti din spatele acestora. Prezenta echipei noastre la concurs ar putea aduce o contributie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea locala a echipamentelor tehnologice, preluand informatii din aceasta sfera atat de la organizatori, cat si de la participanti’, arata cei trei liceeni, in prezentarea proiectului lor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img