marți, 19 martie, 2024

Trenul Regal e tras pe linie moarta

Distribuie:

Publicat:

Suntem pe cale sa avem o Casa Regala originala. O Casa Regala republicana. Monarhia va fi confiscata. Coroana e scoasa la vanzare. Institutia in care au crezut atat de multi romani si care a facut atat de multe pentru Romania se transforma intr-o intreprindere de prestari servicii pentru Guvern. Trenul Regal e tras pe linie moarta.

Aceste randuri pot fi citite de cei interesati si ca un fel de scrisoare deschisa adresata Principesei Margareta, presedintilor celor doua Camere si presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. O scrisoare deschisa si scrisa fara speranta. Toate aceste persoane au decis sa inchida defintiv intre paranteze o speranta si chiar o pretentie legitima a romanilor. Si astfel are loc un troc. Un pumn de arginti contra coroanei de otel a regilor Romaniei. Contra unei coroane care nici macar nu le apartine lor sau urmasilor lor. Dupa ce coroana de otel a fost turnata, s-a stabilit ca aceasta apartine pentru totdeauna poporului roman. Si fiecare dintre regii Romaniei a confirmat acest lucru. Numai ca astazi Regele Romaniei nu mai poate spune ”nu”.

Refuz sa intru in orice fel de scenariu. Ma voi referi exclusiv la fapte care s-au petrecut si care nu pot fi de nimeni contestate. Nimeni nu poate contesta de pilda faptul ca domnul Radu Duda, in timp ce sustinea sus si tare ca este un demn reprezentant al Casei Regale, in calitate de sot al Principesei Margareta dar si de ginere al Regelui Mihai si al Reginei Ana, si-a propus sa candideze pentru functia de presedinte al Romaniei. Presedintia Romaniei este o institutie eminamente republicana. De vreme ce Duda a ales in acest fel, este limpede ca, in realitate, nu dadea doi bani pe monarhie. Si nci pe familia din care facea parte. In paranteza fie spus, acesta a fost si momentul in care relatiile noastre personale au incetat. Nici in ruptul capului nu puteam sustine asa ceva. Si, slava Domnului, Radu Duda nu a reusit in acest demers.  Dar faptul s-a petrecut. Si s-a mai petrecut ceva. Familia regala  nu a dezavuat acest gest. Asa cum ar fi fost cazul. Prin comparatie, precizez ca, indiferent ce ar fi facut sau ce i s-a pus in carca ca ar fi facut Principele Nicolae, fapta lui Radu Duda este infinit mai grava.

Inca o certitudine cu care imi permit sa operez este ca, urmare a demersurilor pe care sustinatorii monarhiei le-au facut si pe care si eu insumi le-am facut, Majestatea Sa s-a putut intoarce in Romania si s-a puut bucura de drepturile unui fost sef de stat. Existenta Majestatii Sale si a familiei acestuia in conditii demne a fost asigurata pentru tot restul vietii. Autoritatile statului roman au facut de altfel si diligentele necesare pentru ca multe dintre proprietatile confisate sa-i fie retrocedate Regelui Mihai. Familia regala a dobandit asfel o avere considerabila. Dar unii membri ai acestei familii sunt extrem de lacomi.

Ies la iveala noi informatii INCENDIARE! Iata cum si-a infiltrat Securitatea omul de sprijin in Casa Regala! Radu Duda a avut o misiune de indeplinit

Si iata un nou fapt cert. La solicitarea sau chiar la presiunile Principesei Margareta si a domnului Radu Duda, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea au pus la cale o trasnaie. Un act normativ prin care este confiscata Monarhia de catre Guvern. Ce se intampla? Care sunt dedesubturile?  Majestatea Sa isi traieste ultimele zile. Intre timp, in jurul Sau, familia se agita. In ce scop se agita familia? Conform legii, Palatul Elisabeta i-a fost repartizat Regelui Mihai pe durata vietii. Si tot pe durata vietii, statul ii achita chetuielile aferente, ii pune la dispozitie autoturismele necesare si garzi de corp. La decesul Regelui Mihai, aceste inlesniri, din punct de vedere legal, inceteaza. La fel cum se va intampla si in cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Basescu. Numai ca Principesa Margareta, impinsa de la spate – asta e o supozitie a mea – de Radu Duda, a cautat o solutie pentru a se bucura in continuare de aceste privilegii si in primul rand de Palatul Elisabeta. Pe care, in paranteza fie spus, daca familia il doreste atat de mult, ar fi putut sa-l cumpere si nu sa-l ceara de pomana pentru urmatorii 48 de ani de la presedintii celor doua Camere.

Si la pachet au solicitat si au primit prin actul nomativ care urmeaza sa fie votat in Parlament si alte privilegii extrem de costisitoare. Cum ar fi de pilda plata, in urmatorii 48 de ani, a circa 30 de functionari necesari descendentilor Regelui Mihai. Sau sume cu foarte multe zerouri, undeva in jur de 20 de milioane de euro anual acordate de statul roman pentru diferite proiecte pe care Casa Regala, transformata in fundatie sau intr-un fel de SRL apartinand Guvernului, urmeaza sa le intreprinda in viitor.

Numai scandalul public pe cale sa se declanseze i-a determinat pe autorii proiectului de act normativ sa nu precizeze sumele alocate anual, lasand stabilirea lor la latitudinea acestui Guvern si a Guvernelor urmatoare.

Cand se va stinge Regele Mihai, se stinge si speranta romanilor intr-o ordine cu adevarat constitutionala. Pentru ca, indiferent cat de multi sau cat de putini adepti ai Monarhiei exista in Romania, un fapt din nou cert este ca abdicarea fortata a Regelui Mihai, care timp de doi ani opusese rezistenta atat cat a putut tavalugului comunist, nu a insemnat o optiune a poporului roman. Atunci cand Regele a fost alungat din tara nu a avut loc niciun referendum prin care sa se stabileasca de catre cetatenii Romaniei schimbarea ordinii in stat. Nu au hotarat cetatenii, asa cum era cazul, trecerea de la monarhie la republica. Si nici dupa decembrie 1989 nu a avut loc un referendum pe aceasta tema. Romania a intrat tot cu stangul si in noul secol. Si nici macar cand s-a pus problema modificarii Constitutiei, comisia insarcinata cu aceasta importanta operatiune, care a esuat lamentabil, nu si-a pus problema unui referendum prealabil prin care romanii sa decida ce doresc pentru viitor. Cu irone amara spun ca poate nici nu mai era cazul, de vreme ce un important membru al familiei regale decisese sa recunoasca republica, candidand chiar la cea mai inalta functie a unui stat republican.

Si fiindca din nou mi-am amintit de Radu Duda, le atrag atentia cititorilor asupra unui fapt prea putin cunoscut si prea putin dezbatut. Regele Mihai al Romaniei a avut gradul de maresal al Armatei. Cel mai inalt grad. In aceasta calitate, el a primit, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, inalte distinctii din partea statelor aliate. Cand se va duce la Dumnezeu, de care a fost atat de apropiat intreaga sa viata, Armata Romana isi va pierde ultimul maresal. Si ce sa vezi? Domnul Radu Duda a dat din coate si, beneficiind de inalta sa pozitie, pentru care personal nu avea niciun merit, a ajuns, fara sa care in spate pistolul mitraliera, la gradul de colonel. De colonel activ. Nu stim in acest moment daca primeste sau nu si solda dar stim ca nu are in raspundere niciun soldat. Iar daca lucrurile continua asa, va fi uns general. Cu o stea si apoi cu mai multe stele. Si, cine stie, poate ca omul viseaza si la cel mai inalt grad. Cel de maresal.

Eu fac apel la presedintii celor doua Camere sa isi retraga acest rusinos proiect de act normativ cat timp nu este inca prea tarziu. Fac apel la Principesa Margareta sa nu uite de unde vine, sa nu uite ce au facut regii Romaniei pentru aceasta tara, sa nu uite ce sacrificii a facut tatal ei si sa nu arunce o intreaga istorie la lada de gunoi. Coroana de otel a regilor Romaniei nu este de vanzare. Indiferent de pret. Si mai fac apel si la presedintele Klaus Iohannis. Sa respinga acest act normativ, daca el va ajunge la promulgare.  Din respect fata de familia regala si fata de memoria Regelui Mihai.

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img