News Flash:

Trichineloza – Informatii utile in apropierea sarbatorilor de iarna!

18 Decembrie 2013
1812 Vizualizari | 0 Comentarii
taierea porcului
Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume fiind determinata de un vierme nematod "Trichinella spiralis", care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs) ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.

Semne clinice

Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1 – 2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale (la pleoape) si faciale (la fata), insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie. Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

1. Consumul carnii de porc sau vanat, neexaminata trichineloscopic;

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica "in sange" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca;

3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate si autorizate;

4. Taierea clandestina a animalelor.

"In vederea prevenirii imbolnavirii recomandam populatiei sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau carnea de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora; sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar; sa renunte la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic. Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminata trichineloscopic si care prezinta simptome mentionate sa se prezinte la medic.", mentioneaza Mihaela Vlada, director al Directiei de Sanatate Publica Vaslui.

trichineloza semne clinice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0715 (s) | 36 queries | Mysql time :0.017235 (s)