joi, 28 martie, 2024

Truc pentru memorie: cum sa inveti lucruri noi in timp ce dormi

Distribuie:

Publicat:

Poate ca ai auzit si tu de oameni care asculta inregistrari noaptea, cand dorm, in speranta ca vor invata limbi noi sau ca vor putea fi convinsi sa renunte la un obicei prost. Se pare ca acest obicei s-ar fi putut sa fi fost unul cat se poate de util in vederea invatarii.

In conditiile potrivite, creierul uman care doarme poate invata elemente noi de vocabular. Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la University of Bern din Elvetia si publicat in jurnalul Current Biology arata ca creierul uman poate absorbi informatii noi in timpul somnului.

In cadrul studiului, participantii au ascultat inregistrari cu perechi de cuvinte in timpul somnului. Un cuvant era inventat (de exemplu „tofer”), iar celalalt real (cum ar fi „casa”). Atunci cand aceste perechi de cuvinte erau prezentate in cadrul unui anume impuls electric din creier, participantii erau capabili sa raspunda la intrebari legate de cuvintele ascultate in somn chiar si dupa ce se trezeau.

De exemplu, participantii erau intrebati daca un anume cuvant fals ar putea incapea intr-o cutie de pantofi. Astfel, cuvantul „tofer” (care fusese pus in pereche cu „casa”) nu incapea, pe cand cuvantul „aryl” (care fusese pus in pereche cu „dop”) incapea. Scanarile creierelor participantilor au dezvaluit o activitate neurologica similara cu a unui om care a invatat un cuvant nou de vocabular.

„Ceea ce am descoperit in studiul nostru este ca creierul care doarme poate sa codeze informatii noi si sa le stocheze pe termen lung”, a zis co-autorul studiului, Marc Züst. „Chiar mai mult, creierul care doarme este capabil sa faca noi asocieri”.

Din pacate, aceasta metoda nu a functionat si in cazul invatarii unei limbi noi. Daca vrei sa inveti o alta limba, asadar, tot mai bine este sa stai treaz. Chiar si asa, cercetarea arata ca mintea umana are abilitati pe care nici nu le putem imagina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img