vineri, 26 aprilie, 2024

Trucuri folositoare pentru ca varza murata sa iasa perfect. Secretul pe care putina lume il cunoaste

Distribuie:

Publicat:

Varza murata este extrem gustoasa si nu trebuie sa lipseasca din retetele de sarmalute, insa multe dintre gospodine fac greseala care impiedica varza sa iasa asa cum trebuie. Mai sunt doar cateva zile pana la Sfantul Dumitru, perioada recomandata de toate gospodinele pentru a pune varza la murat, drept urmare va oferim cateva trucuri folositoare pentru ca acriturile sa va iasa asa cum v-ati dorit. Evident, va vom prezenta si o reteta de varza murata, asa cum este recomandata si de bucatari, potrivit perfecte.ro. Iata principalele trucuri pentru o varza murata delicioasa!

*Butoiul trebuie sa fie de stejar. De asemenea, este indicat ca butoiul sa aiba o cana de lemn sau de metal, fixata in el.

* Varza se lasa aproximativ 15 zile afara, ca sa o atinga bruma si sa se fragezeasca.

* Butoiul de stejar se opareste si se lasa o zi cu apa si 1 kg de var nestins in el, ca sa se curete de impuritati. Butoiul se spala iar, in cateva ape clocotite. 

* Pe fundul butoiului (asezat in pivnita) se presara un strat de sare, foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.

Un lucru de retinut este acela ca nu toata varza este potrivita pentru murat. In plus, daca folositi varza murata in special pentru realizarea sarmalelor, trebuie tinut cont ca nu toata varza este buna pentru aceasta reteta. Este recomandat ca varza sa fie de toamna, cu frunza mai fina si mai subtire decat cea de vara. Capatanile trebuie sa fie pline, iar frunzele sa fie neatacate de boli sau insecte. Este bine de stiut ca varza buna pentru sarmale trebuie sa aiba frunzele subtiri si fine, cu nervurile mai mici, caci altfel va va fi foarte greu sa rulati umplutura. De asemenea, capatana trebuie sa fie complet invelita, frunzele greu de desfacut. Un truc important la alegerea verzelor pentru murat tine de dimensiunea capatanilor, care trebuie sa aiba cel mult 20 de centimetri in diametru si nu mai putin de 15 centimetri.

Secretul pe care putine gospodine il cunosc este legat de vas, pentru ca varza murata sa fie reusita. Vasul trebuie sa fie dezinfectat initial cu apa fierbinte si bicarbonat de sodiu. Astfel, doza recomandata este o lingura cu varf de bicarbonat de sodiu la un litru de apa.

Doar 6 ingrediente pentru ca varza murata sa iasa perfect

Varza alba – 15 kg
Apa – dupa nevoie (circa 15 litri)
Sare grunjoasa (fara iod)– 30 de grame pentru fiecare litru de apa
Sfecla rosie – 1-2 bucati (cam 2 kg in total)
Busuioc – o crenguta Marar – 2-3 tulpini (bete) 

Pregatirea pentru murat este un proces destul de simplu. Astfel, verzele trebuie sa fie curatate de frunzele uscate sau lovite. Este recomandat ca varza sa fie pusa in vas fara cotor. Se pare, insa, ca verzele mai mici puse la murat intregi ies mai gustoase. Sfecla rosie se curata de coaja si se taie in doua. Tulpinile de marar se rup in capete de 10-15 centimetri lungime. Saramura se prepara la concentratia de 30 de grame de sare la un litru de apa rece. Sarea reprezinta unul din ingredientele cele mai importante din procesul de murare, deoarece, pusa in gramaj mai mic nu va duce la conservarea verzei, si pusa in gramaj mai mare va bloca murarea.

Pe fundul butoiului trebuie pus initial busuiocul, dar si cateva bucati de sfecla rosie. Busuiocul are si el un rol important, deoarece va tine varza solida. Ulterior, varza va fi si ea pusa in butoi, capatanile  mari trebuie puse la fundul butoiului, iar cele mai mici deasupra. Un alt lucru important este acela de a pune varza cu cotorul deasupra. Printre verze este necesar sa fie puse betele de marar. La final, peste varza trebuie pusa traditionala piatra, pentru a putea mentine varza solida. Apa si sarea reprezinta ultimii pasi pentru a rezulta o varza murata de succes. Si astfel, in circa 5 saptamani, varza va putea fi folosita in retetele gospodinelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img