miercuri, 24 aprilie, 2024

Tudorel Toader: Nu a intrat nimeni in arhiva SIPA. Voi cere CSM sa detaseze un magistrat pentru comisie

Distribuie:

Publicat:

Tudorel Toader, ministrul demisionar al Justitiei, anunta ca pana acum nu a intrat nimeni in arhiva SIPA, urmand sa ceara CSM consultari cu asociatiile profesionale pentru a detasa un magistrat care sa faca parte din comisia de inventariere. Reactia, raspuns la intrebarile Danei Girbovan.

“Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituita, prin urmare inca nu a intrat nimeni in arhiva ! Voi solicita CSM sa se consulte cu asociatiile profesionale, apoi sa detaseze un judecator sau procuror care, timp de trei ani, sa faca parte din comisia pentru arhiva SIPA”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului, a anuntat ca nu va fi luata nicio decizie privind arhiva SIPA fara o consultare, precizand ca va discuta cu premierul si cu ministrul Justitiei pentru a organiza o intalnire in cel mai scurt timp.

“Ca fost magistrat (actual vremelnic secretar general al Guvernului) o asigur pe doamna judecator Girbovan ca absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luata fara o prealabila si serioasa consultare cu reprezentantii magistratilor. Voi discuta cu premierul si ministrul justitiei si vom organiza aceasta consultare in cel mai scurt timp posibil”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Reactiile celor doi vin ce Dana Girbovan, presedintele UNJR, a readus in discutie desecretizarea arhivei SIPA, intreband noua conducere a Secretariatului General al Guvernului cine a intrat in arhiva dupa adoptarea HG de desecretizare si cine o va face de acum incolo.

“Ce se intampla in aceste zile pe scena politica confirma, o data in plus, justetea motivelor pentru care UNJR si AMR s-au impotrivit modului in care ministrul justitiei Tudorel Toader a initiat si elaborat hotararea de guvern, asumata de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariata din nou”, sustine Dana Girbovan intr-o postare pe Facebook, facand referire la suspiciunile potrivit carora Guvernul si majoritatea parlamentara ar dori sa foloseasca arhiva pentru santajarea magistratilor, nascute odata cu decizia ca judecatorii si procurorii sa nu faca parte din comisia de inventariere.

Hotararea de Guvern prevede ca noua comisie de inventariere sa fie comupusa din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justitiei si unul de la ANP.

“Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, asadar, numite politic si sub autoritate politica”, spune Girbovan, adresand in acest context intrebari lui Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img