sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tunisia încalcă drepturile omului prin restricţii de circulaţie abuzive şi ascunse, acuză Amnesty International

Distribuie:

Publicat:

În ultimii cinci ani, autorităţile tunisiene au întărit restricţiile de circulaţie abuzive şi ascunse, ceea ce încalcă drepturile omului, a atenţionat miercuri Amnesty International, informează AFP preluată de Agerpres.

Din 2013, Ministerul de Interne al Tunisiei a restricţionat deplasarea a aproape 30.000 de oameni, făcând uz de măsuri de control ce folosesc criterii inaccesibile publicului şi aceasta duce la lipsa unui control judiciar, subliniază organizaţia pentru apărarea drepturilor omului. 

Aşa-numitele măsuri S17 au fost create pentru scopuri de securitate, însă au avut repercusiuni "devastatoare" asupra vieţii tunisienilor, arată cele 60 de cazuri analizate în raportul Amnesty. 

Măsurile vizează oameni pe criteriul apartenenţei religioase şi al aparenţei lor fizice, inclusiv în cazul femeilor care poartă niqab şi al bărbaţilor cu barbă. Sunt vizaţi şi cei cu condamnări în legătură cu grupări islamice interzise. 

"Actualele măsuri de la frontieră restricţionează dreptul oamenilor la libera circulaţie prevăzută de lege şi nu pot fi justificate ca fiind necesare sau proporţionale" (cu ameninţarea), a declarat Heba Morayef, directorul organizaţiei Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ele încalcă atât obligaţiile asumate de Tunisia pe plan internaţional în ceea ce priveşte drepturile omului, cât şi Constituţia ţării", continuă aceasta. 

"Lăsând deciziile de a impune controale la frontieră doar la discreţia Ministerului de Interne, fără o supraveghere judiciară, autorităţile tunisiene fac posibile abuzuri", a acuzat Morayef. 

Cazurile de persoane analizate în raport au arătat că măsurile i-au pus în imposibilitatea de a mai studia sau munci.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img