marți, 16 aprilie, 2024

Turcia a ordonat arestarea clericului Fethullah Gulen! Alte sapte persoane, in vizorul autoritatilor

Distribuie:

Publicat:

Cotidianul Haberturk anunta in editia luni ca Turcia a emis mandate de arestare impotriva clericului Fethullah Gulen si a altor sapte persoane in legatura cu asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, in decembrie 2016. Evenimentul are loc cu o zi inaintea vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in Turcia.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost impuscat mortal de un politist care se afla in afara serviciului, cu prilejul deschiderii unei expozitii la Ankara, in decembrie 2016.

Agresorul a strigat ‘Allahu Akbar’ si ‘Nu uitati de Alep!’, facand referire, dupa toate aparentele, la implicarea militara a Rusiei in Siria. El a fost impuscat mortal de fortele de politie la locul incidentului.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sustinut ca in spatele asasinatului se afla miscarea lui Gulen, acuzatie respinsa de acesta.

Potrivit Haberturk, cei opt impotriva carora au fost emise mandate de arestare sunt acuzati ca au ordonat asasinarea ambasadorului Karlov.

Fethullah Gulen, autoexilat in SUA, mai este acuzat de regimul de la Ankara de orchestrarea puciului esuat din iulie 2016.

Potrivit cotidianului Hurriyet, alte sapte persoane, printre care trei politisti, au fost arestate pana acum in legatura cu asasinarea diplomatului rus.

Asasinul era originar din Soke, din sud-vestul Turciei, regiune considerata una din cele mai secularizate din tara.

Conform presei de la acea vreme, tatal atacatorului a declarat ca fiul sau a inceput sa-si schimbe comportamentul dupa ce a intrat in academia de politie, devenind mai religios.

Vladimir Putin se intalneste marti cu Presedintele Turciei si cu Presedintele Iranului

Seful statului rus, Vladimir Putin, soseste marti intr-o vizita de doua zile in Turcia, unde se va intalni cu omologul sau turc Tayyip Erdogan. De asemenea, se va intalni si cu presedintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei state sunt garantele negocierilor de pace de la Astana, care au instituit zone dezescaladare in Siria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img