joi, 25 aprilie, 2024

Turcia insista pentru extradarea lui Fethullah Gulen

Distribuie:

Publicat:

Guvernul turc cere paşi concreţi din partea SUA pentru extrădarea clericului turc Fethullah Gulen şi a altor membri ai mişcării sale, pe care Ankara îi acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, relatează dpa preluată de Agerpres.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat duminică, la un forum de la Doha, că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a abordat subiectul în marja summitului G20 de la Buenos Aires, cu două săptămâni în urmă, într-o discuţie cu preşedintele american Donald Trump. 

"Ultima dată când ne-am întâlnit la Buenos Aires, preşedintele Trump i-a spus lui Erdogan că au lucrat la această problemă, dar trebuie să vedem paşi concreţi", a declarat Cavusoglu în capitala Qatarului. 

Turcia îl acuză pe Gulen pentru lovitura de stat eşuată din vara lui 2016. 

Ankara a solicitat recent Washingtonului deportarea a 84 de presupuşi susţinători ai lui Gulen. "Aşteptările noastre sunt foarte clare", a spus Cavusoglu, subliniind că Gulen şi celelalte persoane ar trebui extrădate în Turcia. 

Fethullah Gulen trăieşte de mai multă vreme în statul american Pennsylvania, iar solicitarea de a-l extrăda este un major punct de fricţiune între SUA şi Turcia. 

Zvonuri despre o posibilă extrădare a clericului au apărut încă de la jumătatea lui noiembrie. NBC a relatat atunci că administraţia americană cere informaţii de la diferite autorităţi despre căile legale pentru a-l scoate pe Gulen din ţară. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a negat însă atunci informaţia. 

Potrivit datelor oficiale de la jumătatea lunii noiembrie, în jur de 218.000 persoane au fost arestate în Turcia din 2016 pentru presupuse legături cu puciştii. Peste 140.000 de persoane au fost concediate din funcţii publice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img