vineri, 19 aprilie, 2024

Turcia va continua forajele in largul Ciprului – Deciziile UE nu vor afecta hotararea

Distribuie:

Publicat:

Deciziile Uniunii Europene de a reduce contactele şi finanţarea Turciei din cauza forajelor pentru petrol şi gaze din largul Ciprului nu vor afecta hotărârea noastră de a continua activităţile din regiune legate de energie, a anunţat marţi Ministerul turc de Externe, transmite Reuters potrivit news.ro

Potrivit ministerului, incapacitatea Uniunii Europene de a menţiona turcii ciprioţi în deciziile sale luate luni ”a arătat cât de părtinitoare şi partizană este UE în privinţa Ciprului”.

UE a suspendat negocierile pentru Acordul Cuprinzător pentru Transporturi Aeriene şi a convenit ca deocamdată să nu mai organizeze Consiliul de Asociere şi alte întâlniri la nivel înalt cu Turcia.

Uniunea a susţinut şi o propunere de reducere a asistenţei de pre-aderare a Turciei, în 2020, şi a invitat Banca Europeană pentru Investiţii să îşi reevalueze activităţile de creditare în Turcia, în special a împrumuturilor susţinute de statul turc.

”Deciziile nu vor afecta în niciun fel hotărârea ţării noastre de a continua activităţile legate de hidrocarburi din estul Mediteranei”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Ankara, care susţinute regiunea din nordul Ciprului care s-a separat de restul ţării, a arătat că anumite zona offshore se află sub jurisdicţia Turciei sau a turcilor ciprioţi. Ciprul s-a divizat în 1974, după o invazie turcă determinată de un puci de inspiraţie greacă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img