marți, 19 martie, 2024

Tusea la copil. Sfatul pediatrului: „Nu este intotdeauna o idee buna sa o oprim cu medicamente!”

Distribuie:

Publicat:

Tusea la copil este unul dintre motivele comune de ingrijorare atunci cand esti parinte. Cand copilul tau are o tuse ce pare ca nu mai trece, este firesc sa vrei sa faci ceva. Orice ar putea sa o opreasca, sa calmeze durerea in gat, sa-ti faci copilul sa se simta mai bine. Exista multe medicamente care opresc tusea, dar este oare medicamentul cel mai bun antidot?

Tusea este un reflex de curatare sau de aparare a cailor respiratorii. Acest reflex se accentueaza atunci cand organismul intra in contact cu un virus, bacterie sau un alergen. Putem vorbi de tuse productiva sau uscata, de tuse acuta sau cronica.

Multi parinti sunt ingrijorati de faptul ca tusea la copil pare sa nu treaca. Potrivit medicilor, dupa o infectie acuta a cailor aeriane, copilul poate ramane cu o tuse care dureaza maxim 2-3 saptamani. Sunt copii sanatosi care tusesc zilnic, fara ca ei sa fie bolnavi. Este vorba aici de un proces normal de „curatare” a cailor respiratorii.

Tusea la copil. De ce se prelungeste dupa ce a trecut raceala?

In urma unei infectii respiratorii virale mai severa, mucoasa respiratorie este mai vulnerabila. La nivelul ei se gasesc niste receptori care trebuie sa se refaca in urma agresiunii virusului. Acest proces dureaza 2-4 saptamani, in functie de gravitatea infectiei. In tot acest timp se mentine tusea la copil sau poti contacta un alt virus din mediu. Daca se intampla asta pare ca tusea nu mai trece.

Sunt multe medicamente care suprima tusea, care se pot cumpara cu si fara reteta, dar este medicamentul cel mai bun antidot? „Probabil ca nu”, spune medicul pediatru Pamela Phillips. „Tusea este modalitatea organismului de a tine bacteriile in afara plamanilor, asa ca nu este o idee buna sa suprimati o tuse”. De fapt, Academia Americana de Pediatrie recomanda sa nu se administreze copiilor sub 4 ani medicamente pentru raceala si tuse. In schimb, sfatul este sa lasati boala sa isi urmeze cursul.

Cu ce putem inlocui medicamentele

Majoritatea copiilor de varsta scolara au 5-6 episoade de raceala pe an si fiecare poate dura 2-3 saptamani. Asadar, se poate simti ca copilul tau se lupta in mod constant cu o raceala sau tuse, in special din octombrie pana in martie. „In general nu recomandam medicamente OTC (eliberate fara reteta) contra tusei, pentru ca pot avea efecte secundare precum sedarea, iritabilitatea si modificari de comportament. Astfel tind sa depaseasca orice beneficii potentiale”, explica dr. Phillips.

In lipsa medicamentelor, majoritatea pediatrilor sugereaza ingrijiri de sprijin pentru copilul care tuseste si are alte simptome de raceala. Deoarece tusea si durerile de gat pot rezulta din scurgerea postnazala, curatarea sinusurilor copilului tau este primul pas. Cele mai importante remedii includ:

Dusuri aburitoare: O modalitate de a subtia mucusul si a desfunda sinusurile este sa stai intr-un dus cu aburi timp de 10 minute. Daca tusea la copil este latratoare, trebuie sa il expuneti la aer rece dupa aburi. „Aceasta schimbare de aer tinde sa reduca tusea”, spune dr. Phillips. O alta solutie sunt picaturile/spray nazal cu apa salina. Solutia salina curata cavitatea nazala si ajuta la eliminarea factorilor care provoaca tusea. De asemenea, ajuta la hidratarea cailor nazale. In cazul copiilor care nu isi pot sufla nasul , folositi pompitele nazale, „batista bebelusului”.

Folositi un umidificator: cele cu ceata rece disperseaza umezeala in aer, ceea ce poate ajuta la dezlipirea mucusului si la ameliorarea inflamatiei in gat. De asemenea, puteti sa ameliorati tusea la copil daca atunci cand doarme sta cu capul mai sus. Cand dormim, mucusul se poate acumula in sinusuri, infunda pasajele nazale si poate interfera cu somnul odihnitor. Puteti ajuta la ameliorarea presiunii, punand inca o perna sau folosind o perna mai inalta.

Tusea la copil. Cand sa consulti un pediatru

In majoritatea cazurilor, tusea dispare fara tratament. Exista insa cazuri in care trebuie sa fii mai vigilent. „Virusurile pot duce la reducerea capacitatii organismului de a tine bacteriile in afara plamanilor”, spune dr. Phillips. „Deci, daca o tuse sau raceala se agraveaza in loc sa se amelioreze, in special cu o febra care apare mai tarziu in cursul bolii, copilul ar trebui sa fie vazut de un medic. Trebuie sa va asigurati ca nu a dezvoltat o infectie bacteriana.”

O tuse care persista peste 3 saptamani, dificultatile de respiratie, tusea latratoare (simptom al crupului laringian, foarte periculos pentru copiii mici) sunt alte motive care justifica o vizita la pediatru. De asemenea, respiratia stridor trebuie sa va aduca la medic. Stridorul este o respiratie foarte zgomotoasa. In cazul in care un copil are stridor in repaus, este posibil sa aiba nevoie de tratament cu steroizi. Respiratia suieratoare (wheezing) este frecventa in special la copiii mici si trebuie evaluata de un specialist. De asemenea, daca cel mic nu interactioneaza cu tine, este letargic si nu are pofte de mancare, ar trebui consultat.

Cel mai bun medicament

Cand vine vorba de raceala si tuse, preventia este cel mai bun medicament. Incurajati-va copilul sa se odihneasca mult, sa manance mai multe legume si fructe, mai ales in sezonul rece. Acestea vor ajuta la stimularea sistemului imunitar.

De asemenea, foarte important: spalati corect mainile. „Spalarea mainilor ar trebui sa dureze minim 20-30 de secunde. Daca nu aveti acces la o chiuveta, folositi un dezinfectant de mana”, incheie pediatrul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img