joi, 25 aprilie, 2024

Ucraina se lupta cu un focar de rujeola: 20.500 de cazuri

Distribuie:

Publicat:

Unsprezece persoane, dintre care sapte copii si patru adulti, au murit de la inceputul anului din cauza rujeolei in Ucraina, una dintre tarile europene care inregistreaza o recrudescenta semnificativa a acestei boli, au anuntat marti autoritatile ucrainene, potrivit AFP.

Cele mai recente decese – cel al unui copil de zece luni din regiunea Odesa (in sud) si a unei femei in regiunea Kirovograd (centru) – au survenit la inceputul lunii iunie, a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvant a Centrului de stat pentru sanatate publica, Olga Zakhartchenko.

In total, peste 20.500 de cazuri de rujeola au fost inregistrate in Ucraina de la inceputul anului, 12.200 in randul minorilor, si 8.300 la adulti, potrivit aceleiasi surse.

Regiunile cele mai afectate sunt cele din vestul Ucrainei (aproape 3.000 de cazuri in Liov, 2.500 de cazuri in Transcarpatia, Ivano-Frankivsk cu 2.300 de cazuri si Cernauti cu 1.180 de cazuri). Dupa regiunea Odesa (in sud) unde peste 1.800 de persoane s-au imbolnavit, urmatoarea localitate in topul imbolnavirilor este Kiev cu aproape 1.500 de persoane.

Regiunile Odesa si Cernauti se invecineaza cu Romania, unde rujeola a provocat zeci de decese de la sfarsitul anului 2016, precizeaza AFP.

Cresterea numarului de cazuri de rujeola este de asemenea in curs in Germania, Marea Britanie, Grecia, Franta si Italia, printre altele, potrivit Centrului European pentru prevenirea si controlul bolilor.

Ucraina se confrunta cu o recrudescenta a cazurilor de rujeola incepand cu 2017, an in care dintre cele 4.800 de persoane care s-au imbolnavit, cinci au decedat in intervalul iunie-decembrie.

Pentru a limita riscurile de imbolnavire, autoritatile ucrainene fac repetate apeluri catre populatie pentru a se vaccina.

In 2016, rata vaccinarii impotriva rujeolei era de doar 42% in Ucraina, a treia cea mai scazuta din lume pentru prima doza de vaccinare care se administreaza la varsta de un an, potrivit UNICEF.

Anul urmator, rata de vaccinare s-a dublat, depasind 93% potrivit Centrului ucrainean pentru sanatate publica.

Cu toate acestea, intarzierile acumulate in anii precedenti sunt departe de a fi recuperate: aproximativ 760.000 de copii ucraineni nu au primit niciuna dintre dozele de vaccin dintre care cea de-a doua se administreaza la sase ani, potrivit aceleiasi surse.

''Rata foarte scazuta a vaccinarii din anii anteriori este cauza focarului actual'', a subliniat Olga Zakhartchenko.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o rata de vaccinare de intre 95% pana la 98% pentru ambele doze ale vaccinului.

Daca acest prag ''de protectie colectiva'' nu este atins ''focarul se produce ciclic, la fiecare cinci sau sase ani, asa cum este si situatia din prezent'', a explicat Zakhartchenko. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img