marți, 19 martie, 2024

UE e in stare de ALERTA: Ii cere lui Donald Trump sa se razgandeasca, pentru ca incepe o noua cursa a inarmarii nucleare si creaza instabilitate

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană avertizează Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.

Uniunea Europeană a îndemnat, luni, Statele Unite şi Rusia să continue dialogul pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord. "Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, scrie mediafax.ro.

Bruxellesul îl avertizează pe preşedintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi.

"Ne aşteptăm ca Statele Unite să analizeze consecinţele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securităţi, asupra securităţii aliaţilor şi a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce şi mai multă instabilitate", transmite Uniunea Europeană, conform agenţiei Associated Press.

Washingtonul şi Moscova trebuie să menţină dialogul constructiv pentru a păstra acest Tratat, care a contribuit la încheierea Războiului Rece, la oprirea cursei înarmării nucleare şi este unul dintre elementele fundamentale în arhitectura de securitate europeană", a afirmat Maja Kocijancic, un purtător de cuvânt al UE.

Kremlinul a semnalat luni că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. "Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Retragerea SUA din acest Tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe", a subliniat Peskov.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

"Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu ştiu de ce fostul preşedinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul". Rusia "încalcă de mulţi ani acest acord", a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfăşurat în statul Nevada. "Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen", a spus Donald Trump.

Alianţa Nord-Atlantică apreciază că Rusia încalcă Tratatul INF

Statele membre NATO cred că Rusia încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare şi au cerut în mod repetat să obţină informaţii despre un nou sistem de rachete.

"În lipsa unui răspuns credibil din partea Rusiei despre noul tip de rachetă, aliaţii cred că cea mai plauzibilă evaluare ar fi că Rusia încalcă Tratatul INF", a declarat luni Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, citată de agenţia AP.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Rusia a negat că ar încălca Tratatul INF, dar a acuzat că sistemele balistice instalate de SUA în România intră în contradicţie cu acest acord.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img