luni, 18 martie, 2024

UE trebuie sa se reformeze inainte de a se extinde, sustine Emmanuel Macron

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron după o întâlnire cu omologul său sârb Aleksandar Vucic, relatează DPA.

Întrebat dacă Serbia poate adera la UE până în 2025, cum a sugerat blocul comunitar în februarie, Macron a spus că speră că reformele pot fi efectuate până atunci.

"Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc", a afirmat Macron.

Preşedintele francez a presat pentru o mai mare integrare a zonei euro, inclusiv cu un buget şi un ministru de finanţe, de la alegerea sa la jumătatea lui 2017.

În cadrul unui summit european de luna trecută s-au convenit unele măsuri pentru a întări zona euro în eventualitatea unor viitoare crize dar nu s-a discutat în detaliu un plan de buget, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Pot să vă spun că, cu 28 de state membre, Uniunea Europeană funcţionează prost", a mai spus Macron, argumentând că s-a lucrat prea mult la o bază interguvernamentală şi că este prea uşor pentru membrii reticenţi să blocheze progresul.

"Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a propune o extindere pentru a include pe oricine altcineva", a conchis Macron.

Vucic, care a vorbit în sârbă, a spus că ţara sa sprijină planul de reformare a UE al lui Macron.

Serbia nu ar putea oricum să adere fără a realiza progresul necesar în reformele interne, inclusiv în domeniul statului de drept şi al sistemului judiciar, a adăugat el.

De asemenea, ţara sa va trebui să rezolve problema relaţiilor cu fosta provincie Kosovo, pe care majoritatea statelor membre UE au recunoscut-o drept un stat independent, a mai spus el.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img