sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Uite asa isi bat joc de educatia copiilor vostri! S-au descoperit greseli majore si in manualele de Limba si Literatura Romana

Distribuie:

Publicat:

Si in manualul de Limba si Literatura Romana de clasa a VI-a, realizat de Editura Ministerului Educatiei, se afla erori. Concret, in paginile cartii se gasesc dezacorduri si greseli de punctuatie.

O greseala majora este dezacordul intre subiect si predicat. Vedem scris „Castelul medieval aveau o arhitectura”, in loc de „Castelul medieval avea o arhitectura”.

Un alt dezacord apare intr-o alta povestioara: „O familie obisnuita… se abat putin de la drum si se trezesc in mijlocul unei povesti”.

Mai mult, se observa o inconsecventa in ceea ce priveste scrierea numelor unor opere literare. Uneori, autorii le scriu folosind ghilimelele, alteori folosind textul italic. Apar si puncte dupa anumite cuvinte, chiar daca ele nu simbolizeaza incheierea propozitiei.

Autorii au uitat si de articolul hotarat in cazul cuvantului „contraargument” – scris gresit „contra-argument” – si au avut dificultati la despartirea in silabe a cuvantului „problema”.

Greseli si in alte manuale

Ultimul in care au fost detectate erori este cel de Matematica pentru elevii care au intrat de curand in clasa I. Concret, in noul manual cu probleme, publicat de Editura Didactica si Pedagogica, care apartine Ministerului Educatiei, scolarii de clasa I vor invata ca numarul 12 este mai mare decat 16. Aceasta greseala este la pagina 25 a manualului de „Matematica si explorarea mediului”, publicat de autorii Tudora Pitila si Cleopatra Mihailescu.

Initial, informatia este prezentata corect, cu simbolul de mai mic aferent. Insa, eroarea apare atunci cand este reluata informatia: „Citim: 12 este mai mare decat 16”. „Este o greseala ce tine de partea de tehnoredactare a manualului. Chiar credeti ca dupa ani de experienta la catedra si participarea la concursuri nationale si internationale as fi facut o asemenea greseala?“, a declarat succinct pentru „Adevarul“, Cleopatra Mihailescu. Dascalul a refuzat sa comenteze daca a apucat sa vada manualul in forma editata, inainte de a fi publicat.

Acesta nu este singurul manual cu probleme. In contextul inceperii noului an scolar, in spatiul public au aparut informatii cu privire la greseli si in manualele de Geografie, Istorie si Biologie pentru clasa a VI-a. Astfel, manualul de Biologie are erori grave. De pilda, inima si ficatul sunt pozitionate gresit intr-o fotografie care le prezinta elevilor organele omului. Mai mult, in manual sunt si multe greseli de gramatica. Erori au fost descoperite si in manualul de Geografie si Istorie, tot de clasa a VI-a. Daca la primul sunt pozitionate gresit pe harta mai multe orase sau numele lor sunt scrise eronat, la cel din urma numele lui Michelangelo este scris gresit (Buonarotti in loc de Buonarroti), iar „Dumnezeu i-a investit pe regi“ in loc de „investit“.  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img