vineri, 19 aprilie, 2024

Uleiul care poate ajuta la scaderea circumferintei taliei

Distribuie:

Publicat:

Acizii grasi omega-3 – grasimi benefice care se gasesc in peste – pot stimula sanatatea inimii in cazul adultilor, insa un nou studiu, citat de UPI, sugereaza ca si copiii pot beneficia de pe urma acestora

In cadrul unei cercetari realizate in Australia, unor grupuri de copii li s-a administrat zilnic un supliment cu ulei de peste sau un placebo, incepand de la varsta de 6 luni. Cand au implinit 5 ani, oamenii de stiinta au descoperit ca taliile celor care consumasera ulei de peste erau mai mici decat ale celor care primisera cate un placebo. Circumferinta mai mare a taliei este un factor binecunoscut pentru declansarea bolilor cardiace, conform Asociatiei Americane a Inimii, citata de Agerpres.

Cercetatorii au descoperit de asemenea ca baietii care au primit suplimente cu ulei de peste cand erau bebelusi aveau un nivel mai mic de insulina circulanta si o rezistenta mai scazuta la insulina la varsta de 5 ani. Insulina este un hormon care transporta glucoza din alimentatie in celule pentru a fi utilizata drept combustibil. Rezistenta la insulina si nivelurile ridicate ale insulinei joaca un rol in aparitia diabetului de tip 2.

Pentru aceasta cercetare, condusa de Valene See de la Universitatea Australia de Vest, au fost recrutate 420 de gravide din Perth, femei care aveau un risc ridicat de alergii si a caror alimentatie era saraca in peste. Bebelusii acestora au fost repartizati in mod aleatoriu in doua grupe care au primit zilnic, in primele sase luni de viata, fie 650 miligrame de ulei de peste, fie un placebo cu ulei de peste. Lichidul a fost administrat oral prin inteparea capsulelor si scurgerea uleiului in gura.

Dupa ce subiectii au implinit varsta de 5 ani, oamenii de stiinta au prelevat mostre de sange si au masurat circumferinta taliei a 165 de copii carora le-a fost administrat ulei de peste si a 157 de copii care au primit placebo.

Circumferinta taliei copiilor din primul grup era cu 0,43 inci (1,09 centimetri) mai mica. De asemenea, in cazul baietilor care au primit ulei de peste nivelurile de insulina erau cu 21% mai scazute, iar rezistenta la insulina era cu 22% mai mica.

"Se pare ca utilizarea uleiului de peste poate contribui la scaderea circumferintei taliei, un important factor de risc cardiometabolic. insa, nu putem spune deocamdata cu siguranta daca acest lucru este de durata", a declarat medicul endocrinolog Siham Accacha, care nu a fost implicat in acest studiu. "De asemenea, nu sunt sigura de ce concluziile privind insulina ii vizeaza doar pe baieti", a adaugat Accacha, directoarea programului de diabet pediatric de la Spitalul Winthrop al Universitatii din New York.

Potrivit specialistei in nutritie Samantha Heller de la Centrul Medical Langone al Universitatii din New York, care nu a fost implicata in cercetare, ar putea fi vorba despre o "metoda buna" pentru a asigura o sanatate buna a copilului. "Cunoastem faptul ca acizii grasi omega-3 sunt importanti in dezvoltarea creierului si ochilor in perioada fetala, iar acest lucru i-ar putea ajuta (pe copii) sa-si dezvolte gustul pentru alimente sanatoase (peste)", a spus Heller.

Accacha si Heller au declarat ca aceste concluzii trebuie sa fie replicate in cadrul unor studii viitoare pentru a se observa efectele la 10 ani si peste aceasta varsta si daca efectele pozitive ale administrarii de ulei de peste continua.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img