sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Uleiul de porumb: util sau periculos in meniul zilnic?

Distribuie:

Publicat:

Uleiul de porumb a devenit destul de controversat in plan nutritional, existand avantaje, dar si efecte negative de care trebuie sa tii cont. Se regaseste in margarina si alte mancaruri procesate dar trebuie sa-l eviti sau il poti folosi ocazional? Este adevarat ca este mai ieftin decat alte uleiuri insa cat de sanatos este uleiul de porumb? Daca si tu te-ai intrebat adesea daca il poti include ca ingredient in retetele tale este momentul sa clarificam aceasta dilema. Tipurile de grasimi din uleiul de porumb:
 
Grasimile mononesaturate. Porumbul contine grasimi, dar este vorba in principal despre grasimi mononesaturate. Nu exista grasimi saturate sau de tip trans in boabele de porumb, ceea ce inseamna ca cele regasite exclusiv in ele sunt sanatoase si utile pentru inima. Daca vei adauga margarina sau unt la porumb vei creste insa proportia de grasimi nocive pentru organism.
 
Grasimile polinesaturate. Cantitatea de grasimi polunesaturate din porumb este destul de redusa, de aproximativ 17% la 100g de boabe de porumb fiert.
 
Grasimile saturate. Compozitia uleiului de porumb este diferita de cea a boabelor, avand aproximativ 12,7% grasimi mononesaturate, 58.7% grasimi polinesaturate si 24,2% grasimi saturate.
 
Poti folosi uleiul de porumb pentru praji ingredientele retetelor? Are un punct ridicat de ardere, fiind ideal pentru rumenirea alimentelor. Este un ulei des folosit in cadrul retelelor de mancare de tip fast food, 70% dintre aceste localuri utilizandu-l pentru a obtine cartofi prajiti crocanti. 
 
Daca ai grija sa-l consumi in cantitati moderate uleiul de porumb iti poate oferi urmatoarele avantaje potentiale:
 
1. Reducerea colesterolului. Uleiul de porumb contine fitosteroli, compusi care au o structura similara cu a particulelor de colesterol si ar putea diminua nivelul lui in organism. In cadrul studiilor realizate s-a observat ca o dieta cu un continut redus de ulei de porumb favorizeaza absorbtia unei cantitati mai mici de colesterol din restul alimentelor.
 
2. Reducerea riscului de boli cardiace. Daca ai grija la cantitatea consumata acest ulei poate face bine inimii. Important este sa nu reprezinte mai mult de 5% din totalul de calorii la nivel de zi.
 
3. Protectia pielii. Poti aplica acest ulei pe piele, fiind ideal pentru un masaj hidratant. Va catifela pielea aspra si va fi usor absorbit, fara sa lase un film gras.
 
4. Protectia ochilor. Luteina din componenta uleiului de porumb previne efectele negative ale radicalilor liberi si reduce riscul de cataracta.
 
In cazul unui consum excesiv de ulei de porumb pot aparea urmatoarele efecte negative:
 
1. Reactii alergice. Daca esti alergic la porumb nu vei putea consuma nici uleiul. Simptomele vor fi iritatiile, umflaturile, starea de greata si voma. De asemenea, proteinele specifice acestui ulei pot provoca si crize de astm.
 
2. Risc crescut de cancer de prostata. Exista numeroase studii care arata o legatura directa intre consumul ridicat de grasimi saturate si un risc crescut de cancer de prostata. Fii atent cat de mult ulei consumi.
 
3. Toxicitate pentru ficat. Foarte multe marci de ulei de porumb contin un produs modificat genetic, ceea ce favorizeaza toxicitatea crescuta si posibilitatea leziunilor la nivelul ficatului.
 
4. Poate afecta inima. In cazul in care suferi deja de afectiuni cardiovasculare trebuie sa nu depasesti o lingurita de ulei de porumb pe zi deoarece contine mai multe grasimi de tip Omega-6 decat acizi grasi Omega-3. sursa: eva.ro
S.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img