joi, 28 martie, 2024

ULTIMA ORA: Inspectia Judiciara confirma ancheta de la DNA Oradea

Distribuie:

Publicat:

Inspecția Judiciară confirmă că a demarat o anchetă la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, în urma apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări în care cinci procurori de la structura de parchet vorbesc despre deschiderea unor dosare penale pe numele unor judecători, pentru a-i "linişti" pe cei care resping solicitările DNA. Controlul IJ vine ca urmare a unei sesizări din oficiu. Demersul a fost confirmat pentru STIRIPESURSE.RO de reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Ulterior sesizării din oficiu a IJ, procurorul-şef interimar al DNA, Nistor Călin, a anunţat joi că a sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea.

Situaţia de la Oradea a intrat şi în atenţia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Deocamdată, cercetarea penală şi cea disciplinară pot merge în paralel. Potrivit art. 46 alin. (3) din Legea 317/2004, "cercetarea disciplinară se suspendă atunci când împotriva judecătorului sau procurorului cercetat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru aceeaşi faptă".

Mai mulți procurori din DNA Oradea au fost chemați la audieri, miercuri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbește de "liniștirea" judecătorilo.

Procurorul-şef adjunct al Secției de anchetare a magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Adina Florea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulți procurori din DNA Oradeaau fost chemați la audieri, miercuri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în care se vorbește de "liniștirea" judecătorilor.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis și un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre "frica în ei". Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la înregistrarea de la DNA Oradea, că probabil vor fi luate măsuri, precizând că partea rea a apariției unor astfel de înregistrări este că "actul de justiție se abordează în acest fel, în mod absolut contrar legii".

Conducerea DNA a anunțat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea în urma publicării unei înregistrări în care se vorbește de "liniștirea" judecătorilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img