marți, 19 martie, 2024

ULTIMUL PLAN NESTIUT al lui Nicolae Ceausescu a fost OPRIT DE REVOLUTIE. Dictatorul incepuse un EXPERIMENT DEMENT, iar romanii habar n-aveau

Distribuie:

Publicat:

Cu putin timp inainte de Revolutie, Nicolae Ceausescu pusese la punct un experiment ingrozitor si care avea sa fie facut pe romanii care habar n-aveau de apucaturile demente ale dictatorului executat in decembrie 1989.

Totul a inceput in noiembrie 1969, an in care a fost infiintata „Comisia Centrala pentru Sistematizarea Satelor”. Conform fermierulargesean.ro, rolul acesteia a fost acela de a elabora un plan prin care comunele cu doar 5.000 de locuitori sa fie demolate. Ulterior, oamenii din acele asezari erau mutati in „centre civice”, plasate cat mai aproape de marile zone urbane si care erau numite orase agroindustriale.

Se dorea agricultura pe fiecare metru de pamant, prin care sa fie depasite planurile de productie. Proiectele Casa Poporului sau Canalul Dunare – Marea Neagra au dus la amanarea acestui plan dement, care putea forta romanii sa isi schimbe drastic stilul de viata. Totusi, la 3 martie 1988, Ceausescu a facut publica lista ce viza disparitia a 900 de comune din cele 2.705, ceea ce insemna o reducere a numarului satelor romanesti de la 13.123 la 6.000, pana in anul 2000. Judetele Arges, Alba, Bacau, Valcea, Prahova, Vaslui si Iasi erau cele mai afectate de experimentul dement. Spre exemplu, in judetul Arges mai-marii comunisti doreau o crestere a productiei in agricultura, fara precedent, intre anii 1990 – 1995; la cereale se urmarea o productie de 35 – 40 milioane de tone anual. In ceea ce priveste sistematizarea satelor argesene, Buzoesti trebuia sa devina oras, iar taranii ar fi locuit in ghetouri de cate doua etaje, cu WC si fantana in fata blocului. Masa acestora ar fi fost servita de trei ori pe zi, in cantine special amenajate.

Evenimentele din decembrie 1989 au stopat planul nebunesc al lui Nicolae Ceausescu, astfel ca satele din Romania au fost crutate de buldozerele transformarii comuniste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img