vineri, 29 martie, 2024

Un ales PSD prins la furat! A dat angajatilor sporuri din ajutoarele sociale inainte de alegeri! Primarul: “Nu neaparat s-a furat!”

Distribuie:

Publicat:

• Inainte de alegerile locale din 2012, primarul din Comuna Dobrovat a dat ajutoare sociale angajatilor sub forma de sporuri • Acestea sunt concluziile dintr-un raport intocmit de Camera de Conturi • Prejudiciul este unul consistent daca luam in calcul bugetul mic al comunei • Auditorii nu au primit niciun act care sa justifice cum au fost distribuite ajutoarele sociale • Contabilul a fost retrogradat din functie • Nici dupa terminarea controlului nu s-au facut remedierile cerute de Camera • Primarul nu stie si spune ca “ba s-a furat, ba nu s-a furat” • Prejudicul este verificat de politisti, existand o cercetare penala in lucru

Nereguli incredibile au iesit la iveala din primaria Dobrovat, condusa de primarul PSD Catalin Martinus. Camera de Conturi Iasi a efectuat o serie de controale ce au vizat modul in care au fost impartite ajutoarele sociale pe parcursul anului 2011. 

De precizat ca acest tip de ajutoare s-a acordat ilegal, chiar cu cateva luni inainte de organizarea alegerilor locale. Auditorii de la Camera de Conturi au depistat abateri care au condus si la prejudicii consistente. 

Mai exact, sumele destinate ajutoarelor sociale au fost transformate in stimulente pentru angajatii din aparatul administrativ. Acum, pe rol este un dosar penal. Contactat telefonic de catre reporterii BZI, primarul comunei Dobrovat a spus sincer ca “nu neaparat s-a furat”. 

“Nu-i chiar asa. Nu s-au prezentat documente justificative. Nu neaparat ca s-a furat ceva”, a declarat Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat. Intrebat de ce nu au fost puse la dispozitie documentele cerute de auditori, edilul a explicat ca nu poate oferi detalii, deoarece exista o cercetare penala in lucru.

Citeste si : Bani furati cu sacul din primarie – FOTO

Abateri privind cheltuielile cu asistenta sociala

Auditorii de la Camera de Conturi au observat nereguli destul de grave privind modul in care au fost contorizate cheltuielile cu ajutoarele sociale. 

Mai precis, platile cu asistenta sociala nu au putut fi verificate din cauza ca statele au fost refacute manual, s-au acordat plati restante ce nu au fost inregistrate in contabilitate. 

Platile totale au fost de 851.000 lei, din care suma de 23.000 lei nu a fost regasita, fiind considerata nelegala. Dupa controlul efectuat, Gherghina Radu a fost transferata din functia de contabil in cea de referent, dar toata lumea din Dobrovat stie ca tot ea este cea care se ocupa de finantele Primariei. 

“Inregistrarea in contabilitate si recuperarea integrala a prejudiciului adus unitatii la o valoare estimata de 270.298 lei, datorat efectuarii de plati sub foma ajutorului social si/sau drepturi salariale si indemnizatii in legatura cu persoanele cu handicap, fara existenta documentelor justificative privind necesitatea, legalitatea, exactitatea si realitatea acestora”, se mai spune in raportul Camerei de Conturi.

Nu au respectat recomandarile

In urma controlului, primarul comunei Dobrovat trebuia sa dispuna o serie de masuri care sa remedieze neregulile gasite. Insa, a ignorat masurile dispuse de auditori. Astfel, suma de 22 de mii de lei nu a fost inregistrata in evidenta contabilareprezenta diferite drepturi de personal. 

Mai mult, nu au fost identificati angajatii din primarie care au primit in 2011 sporuri fara respectarea legislatiei in vigoare. De asemenea, nu au fost inregistrate nici cheltuielile de 58.735 lei, pentru perioada 2008-2011, privind indemnizatiile pentru membrii Consiliului Local, considerate cu mult peste nivelul stabilit de legile aflate in vigoare. 

Citeste si : Primarul din Dobrovat a ajuns pe mana DNA

Dosar penal

In final, in 2013, Camera de Conturi a facut sesizare si s-a deschis un dosar penal. Prejudiciul are o valoarea de aproape 155 de mii lei. “Recuperarea integrala a debitelor in valoare de 154.258 lei, reprezentand drepturi de asistenta sociala acordate necuvenit beneficiarilor cu titlul de ajutor social, au fost constatate de catre personalul de specialitate al Directiei Generale de Inspectie Sociala si insusite de conducerea unitatii administrativ teritoriala a comunei Dobrovat, concomitent cu regularizarea sumelor aferente cu bugetele din care au fost avansate platile nelegale”, este concluzia finala a Camerei de Conturi.

Citeste si : Primarul Martinus, cautat de politie si procurori

Problemele persista

Chiar si dupa cinci ani de la interventia Camerei de Conturi, problemele sunt inca prezente in comuna Dobrovat. Pe fir a intrat si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi care, recent, a constatat abaterile din comuna Dobrovat. 

“In urma verificarilor temeinice efectuate, s-a constatat ca o mare parte a suspiciunilor semnalate se confirma, drepturile la ajutor social ale beneficiarilor nominalizati nu au fost corect administrate de catre personalul de specialitate al primariei. Drept urmare, s-a incheiat un proces verbal de control, in care au fost dispuse o serie de masuri de remediere prin realizarea si reevaluarea tuturor dosarelor de acordare a beneficiilor sociale (ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei, ajutoare pentru incalzirea locuintei) ale cetatenilor din comuna si, dupa caz, incetarea drepturilor la beneficiile acordate necuvenit. Totodata, s-au efectuat demersurile legale pentru suspendarea platii tuturor beneficiarilor deajutor social din comuna Dobrovat pana la clarificarea situatiei”, spun reprezentantii AJPIS. 

Mai precis, Camera de Conturi a aratat ca o parte din anagajatii primariei Dobrovat au primit sporuri fara respectarea legislatiei in vigoare. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img