miercuri, 24 aprilie, 2024

Un bun periaj al dintilor contribuie la protectia arterelor

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat de specialisti de la Universitatea Columbia (New York) confirma legatura dintre sanatatea buco-dentara si cea a arterelor.

A fost vizata ateroscleroza (acumularea de depozite pe peretii interiori ai vaselor de sange, cu obstructia progresiva a circulatiei sanguine si riscul formarii de cheaguri), scrie passionsante.be.

Printre consecintele dramatice ale acestui fenomen se numara infarctul si accidentul vascular cerebral (AVC).

Specialistii americani mentionati arata ca boala parodontala (care afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor) si cea cardiovasculara sunt legate intre ele.

Timp de trei ani, ei au observat un grup de circa 500 de adulti care sufereau de o afectiune parodontala (gingivita, parodontita, etc.).

La intervale regulate au fost prelevate esantioane de placa dentara (depunere lipicioasa si albicioasa pe suprafata dintilor si gingiilor care se afla la originea tuturor afectiunilor tesuturilor parodontale, constituind si principala cauza a cariilor.

Cercetatorii s-au ocupat si de evolutia aterosclerozei.

Rezultatele au aratat ca imbunatatirea sanatatii buco-dentare este asociata cu o ameliorare evidenta in ceea ce priveste ingustarea arterelor, chiar dupa ce s-au luat in considerare factori de risc printre care indicele de masa corporala (IMC), fumatul, nivelul de colesterol sau diabetul.

Specialistii explica aceasta asociere prin faptul ca bacteriile de pe placa dentara pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei in mai multe feluri, indeosebi printr-un proces inflamator in cascada.

Ei arata ca grija fata de igiena buco-dentara duce la pastrarea nu numai a dintilor, ci actioneaza la distanta si asupra arterelor, incheie passionsante.be. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img