joi, 25 aprilie, 2024

Un cioban a venit pentru prima data, in 69 de ani, la medic. Ce li s-a aratat doctorilor in timpul examenelor medicale. Acestia vorbesc de un caz unicat

Distribuie:

Publicat:

• Medicii de la Spitalul Cai Ferate din Iasi nu au mai intalnit un caz asemanator • Ciobanul nu a mers niciodata la medic in cei 69 de ani de viata, pentru ca nu ar fi avut nevoie 

Un cioban din judetul Botosani s-a prezentat, in urma cu cateva zile, la Spitalul Cai Ferate din Iasi. Nu ar fi apelat la ajutorul medicilor daca durerile de burta nu ar fi fost atat de violente si nu au cedat la administrarea de calmante. 

Mai mult, baciul, in varsta de 69 ani, nu mai avea tranzit intestinal. Viata ciobanului era in pericol de moarte. Medicul l-a diagnosticat cu ocluzie intestinala. 
Asta inseamna ca barbatul avea intestinul blocat si impiedica propulsarea continutului. Ocluzia intestinala necesita tratament de urgenta, deoarece poate duce la decesul bolnavului. Pentru a afla cauza aparitiei acestei ocluzii, medicul a aprofundat investigatiile si a descoperit ceva ingrozitor. Nu a mai intalnit asa ceva la niciun bolnav. In cei 69 de ani de viata, ciobanul nu a mers niciodata la medic. Acesta le-a spus medicilor ca nu a avut nevoie. 

Citeste si : Primele semne ca ai putea suferi de cancer de colon

Medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iasi, care s-a ocupat de pacient, sustine ca pacientul a mai avut dureri, dar le-a igonorat. Avand in vedere cele patru tumori descoperite pe colon, pacientul ar fi trebuit sa aiba dureri cu mult inainte de aparitia ocluziei intestinale, o complicatie a leziunilor neoplazice. 

Citeste si : Din ce cauze apare cancerul de colon sau rect?

“Raritatea acestui caz consta in faptul ca pacientul avea patru leziuni canceroase pe acelasi segment, pe acelasi organ. Am mai avut cazuri doar cu doua tumori. Recent, am avut un pacient care avea 3 cancere sincrone pe organe diferite, colon, hepatic si suprarenala dreapta. Revenind la pacientul care este cioban s-a intervenit chirurgical pentru indepartarea celor patru tumori. Prima leziune era situata la nivel anal, anus, a doua la o distanta de 6-7 cm de zona anala, a treia pe sigmoid, iar a patra pe colonul transvers, adica partea cea mai mobila a colonului. Post operator, starea de sanatate a pacientului este stabila. Urmeaza sa fie externat maine (astazi-n.r.) si va reveni peste maximum o luna si jumatate pentru o noua interventie chirurgicala de reintegrare”, a declarat chirurgul Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iasi. 

Polipii colonici, un factor de risc major

Medicii de specialitate au precizat ca exista mai multi factori de risc pentru cancerul de colorectal. De asemenea, chirurgul Mihai Glod a mentionat ca pacientul nu ar fi ajuns in acest stadiu daca ar fi efectuat controale medicale periodice, macar anual. 

“La varsta de 69 ani, pacientul nu a mers niciodata la medic. Sunt convis ca a avut dureri, dar le-a neglijat. Sunt multiple cauze care duc la aparitia cancerului de colon. Prezenta polipozei recto-colonica pe care pacientul a avut-o, reprezinta un factor de risc major. Cele patru leziuni canceroase sincrone s-au dezvoltat pe aceasta polipoza recto-colonica. Majoritatea polipilor colonici sunt de natura benigna, dar un anume tip de polipi pot fi premergatori cancerului colorectal. Din acest motiv este foarte important screeningul periodic la persoanele cu varsta peste 50 de ani sau cei cu risc crescut de cancer colorectal. Alimentatia nesanatoasa este un alt factor de risc”, a declarat medicul Mihai Glod.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img