joi, 28 martie, 2024

Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit trei tari! Peste 61 de morti si 300 de raniti. Zeci de orase fara curent si comunicatii

Distribuie:

Publicat:

Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter s-a produs la ora 20:19 minute in Iraq, la 210 km de Bagdad, capitala tarii, conform aplicatiei ECMS. Este posibil ca seismul care a avut o magnitudine record pentru aceasta tara sa fi produs zeci de victime si pagube materiale.

Actualizare, 01:50 -Cutremur de magnitudine 7,2 la granita dintre Iran si Irak: Cel putin 61 de morti si 300 de raniti in Iran

Conform sefului serviciilor de urgenta iraniene, cel putin 300 de persoane au fost ranite.

Cutremurul a avut epicentrul la 32 de kilometri de orasul irakian Halabja, la o adancime de 33.9 kilometri.

Cutremurul a afectat atat Iranul cat si Irakul.

Presa iraniana a anuntat initial ca au murit cel putin sapte persoane in vestul Iranului, alte sase fiind decedate in Irak.

Cutremurul a produs panica pe strazile capitalei irakiene Bagdad, oamenii iesind pe strazi.

La moscheile din Bagdad si din alte localitati irakiene s-au spus rugaciuni la difuzoare.

Postul iranian IRINN a anuntat ca echipe de salvare au fost trimise in vestul tarii.

“In cel putin opt localitati s-au produs daune, iar in altele s-au intrerupt comunicatiile”, a declarat un oficial.

Cutremurul a fost resimtit si in Turcia.

ACTUALIZARE, 22:17 – Cutremurul s-a resimtit pana in Turcia. In total au murit 6 persoane, conform unui bilant provizoriu, conform Reuters.

Actualizare, deocamdata nu exista informatii clare cu privire la posibilele victime sau pagube materiale. Un cititor a comentat pe Facebook si conform acestuia seismul s-a resimtit puternic.

Directorul INFP a explicat si care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru Romania

“in Romania, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, si nici atunci. Practic, ar trebui sa indeplineasca mai multe conditii pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adancime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. si propagarea conteaza. Cutremurele care se produc in zona 90 de km. adancime se propaga spre Bucuresti, celelalte, la adancimi mai mari, au directivitate catre nord-estul Romaniei”, a mai spus Constantin Ionescu.

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Marmureanu, seismele produse in zona Vrancea in ultimele zile nu trebuie sa ingrijoreze populatia pentru ca nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, in opinia sa abia, peste cateva zeci de ani.

”Viitorul mare cutremur va fi in 2040, dupa analize facute de peste o mie de ani. Aceasta e prima varianta, iar a doua varianta e ca un cutremur mare sa fie in 2077 sau 2078”, a spus Marmureanu, potrivit news.ro.

La randul sau, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat ca seismele din ultimele zile se incadreaza in activitatea normala a zonei Vrancea si nu ar fi motive de ingrijorare, desi zona poate fi surprinzatoare.

”Nu se poate estima, nu avem de unde sa stim cand va fi urmatorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie cand se va produce un cutremur. Pamantul, la o adancime mai mare, nu il putem cunoaste, nu se pot face decat estimari foarte grosiere. Ce se intampla la 130 de kilometri nu avem de unde sti deocamdata.

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetari foarte focusate pe anumite domenii ca sa vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a urmatorului mare cutremur si a timpului cand se va produce. Ce spun cercetatorii in lucrarile lor… sunt lucrari pe care e foarte bine ca le scriu, pentru ca arata un anumit stadiu al cercetarii intr-un domeniu. Daca nu se face, nu exista un progres”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img