joi, 28 martie, 2024

Un fenomen meteo rar se va abate asupra Romaniei! Temperaturile o vor lua razna

Distribuie:

Publicat:

Ploaia inghetata cuprinde toata tara.

„Noptile si diminetile vor fi foarte reci. Pe parcursul zilei insa temperaturile pot sa mai creasca”, a spus climatologul Roxana Bojariu.

Fenomenul, denumit „freezing rain”, inseamna ploaie care in cadere prin stratul de aer foarte rece din apropierea solului va ingheta!

Pe de alta parte, la munte exista pericol de avalanse.

Gazele si curentul se vor scumpi din nou

Ne asteapta o iarna grea, cu temperaturi de minus 30 de grade, iar preturile la gaze si curent sunt deja cu 20 % mai mari fata de anul trecut si vor mai creste.

Specialistii vorbesc despre un Craciun fara zapada si un Revelion alb, urmate de viscole si o perioada mai lunga de ger, fata de cum eram obisnuiti in ultima vreme. Declaratiile au fost facute la un forum energetic la care oficialii au incercat sa spuna cat de pregatiti sunt pentru lunile ce vor urma.

Autoritatea care stabileste tarifele pentru curent si gaze, sustine ca acestea, se pot majora din nou.

Elena Mateescu, director general ANM: “Miercuri dimineata vom avea manifestari de iarna in special in zona montana, in Maramures, in Transilvania si nordul Moldovei pentru ca acolo ne asteptam la precipitatii predominant sub forma de ninsoare si o scadere a regimului de temperaturi in zona montana inalta si minime sub zero grade in aproape toata tara.”

Pe 1 Decembrie, de Ziua Romaniei, in Capitala va fi frig si ceata. Dar la munte va fi deja zapada destul de mare, peste 30 de centimetri, excelenta pentru schi. Urmeaza apoi o incalzire usoara si pana pe 20 decembrie ar putea fi temperaturi mai mari decat de obicei 10, chiar 20 de grade in sud. Mos Craciun isi va trage din nou sania pe uscat, se pare.

Elena Mateescu, director general ANM: “E greu de estimat de Craciun cum va fi, cel putin primele semnale ne indica ca intr-adevar mai degraba noaptea dintre ani sa avem zapada”

Din ciocnirea acestor zone prea calde, cu aerul polar, ar putea aparea viscole extrem de violente.

Elena Mateescu, director general ANM: “Cu cat amplitudinea termica dintre cele doua mase de aer este mai mare si diferenta de temperaturi este mai mare cu atat, sigur ca da, violenta fenomenelor meteo specifice sezonului de iarna, adica viscol urmat de perioade de ger in care sa avem temperaturi minime de -15, -20 sau posibil -30 de grade sa se intample”

Probleme nu vor fi daca gerul napraznic tine o noapte, doua. Dar este posibil sa tina o saptamana. In aceste conditii, sistemul energetic national ar putea intra in avarie. Adica presiunea gazelor va fi atat de mica, din cauza frigului, incat cu toate rezervele pe care autoritatile sustin ca le-au facut, va trebui sa importam gaz de la rusi. Inevitabil, iarna grea si costurile mari de intretinere a retelelor tot mai invechite vor mari facturile. Producatorii spun ca vand deja curent mai scump cu 20% pe piata libera, desi ministrul energiei vorbeste de ieftiniri.

Toma Petcu, ministrul Energiei: “Noi speram sa observam cel putin o stagnare a pretului, daca nu chiar o diminuare. Trebuie sa fim constienti ca sistemul energetic nu va functiona la nesfarsit fara sa investim. Investitiile vor fi de-acum incolo punctul central al business-ului. Va multumesc frumos, Doamne-ajuta!”
Tot in cel de sus si-a pus nadejdea si Seful ANRE.

Dumitru Chirita, presedintele ANRE: “Este o varianta pe care-o luam in calcul in orice moment si daca lucrurile se vor intampla in aceasta directie, Doamne-ajuta, consumatorul va fi fericit.”

Seful ANRE nu exclude noi scumpiri de la 1 martie. Curentul Electric si gazele s-au scumpit cel mai mult anul acesta, din intreg cosul de consum, cu exceptia alimentelor, potrivit statisticii oficiale. Romanii platesc in facturi, insa, investitii care nu au avut loc niciodata. Cei de la Transelectrica, de exemplu, recunosc ca si-au marit profiturile in ultimii ani.

Reporter: Planurile de investitii au fost indeplinite undeva la sub 50%, dar tariful de transport care se regaseste in facturile noastre a fost incasat integral. Puteti sa ne spuneti ce s-a intamplat cu diferenta de bani? 

Corina Popescu, director Transelectrica: Ele s-au revazut in situatiile financiare ale companiei… 

Reporter: Si ale oamenilor. 

Corina Popescu, director Transelectrica: In facturile oamenilor si in situatiile financiare ale companiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img